НОВИНИ

Какви разследвания се водят срещу Васил Божков?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:47, 25.08.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Оправдани ли са очакванията, че със завръщането си Васил Божков ще даде отговори на ключови въпроси, които засягат пряко политика и бизнес? В последните месеци няколко пъти се появаваха информации, че той ще се върне в България като защитен свидетел и това винаги предизвикваше вълнения сред политиците, разследващите и части от бизнеса.

Васил Божков изглежда се намираше в най-тежка ситуация по времето на Иван Гешев и в края на управлението на ГЕРБ. Създаде политически проект от Дубай, който в едни от изборите през 2021 година успя да получи 3% от гласовете. Попадна в списъка "Магнитски". Сега, явно той се връща в различна ситуация в държавата и е много интересно какво би последвало, както и възможно ли е да се върне без да е постигнал някакво споразумение.

Адвокатът на Божков: Засега не дава обяснения, утре ще опитаме да внесем делата срещу него за разглеждане

Какви разследвания се водят срещу Васил Божков?

Едното разследване е за хазартния му бизнес. Там твърденията са, че са укривани такси от лотарийните игри на бизнемена и така бюджетът е ощетен с над 700 милиона лева. По това разследване Божков има много обвинения, сред които са, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления. По това разследване има и обвинения за държане и незаконно придобиване на предмети, които са културно-историческо наследство.

Второто разследване отново е за ръководство на организирана престъпна група, тя обаче е била за убийства, изнасилвания и изнудвания. По това разследване освен като ръководител на групата, Божков има и обвинения за поръчителство на убийства - на Манол Велев и на хазартен бизнесмен от Благоевград.

Друго от обвиненията срещу Божков е за поръчителство на атентата срещу Алексей Петров от 2015 година, когато беше стреляно с гранатомет по автомобила на бившата барета. Интересно е, че Божков се прибра в България точно денонощие след погребението на Алексей Петров, който беше показно разстрелян на 16 август по време на разходка на Витоша.

Божков е призован като свидетел по трето разследване - свързано със задържането бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова през март миналата година. Те бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения, а съдът обяви арестите им за незаконни, тъй като нямало нито едно доказателство за извършено от тях престъпление.

Всъщност това е разследването по твърденията на Божков, че Борисов, Горанов и Арнаудова са го изнудвали и той им бил платил 60 милиона лева рушвети, за да работи хазартният му бизнес. Именно от съдебните решения, с които арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова бяха обявени за незаконосъбразни се разбра, че твърденията на Божков не се потвърждават от нито едни други доказателства, дори и от разпитите на свидетели, които са били служители в неговите компании.

Васил Божков беше санкциониран от Съединените щати и по глобалния закон "Магнитски".

ВАСИЛ БОЖКОВ - АРЕСТУВАН В БЪЛГАРИЯ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невяна Владинова пред БНТ: Отборна титла след 30 години на световно първенство е един огромен успех за България
Невяна Владинова пред БНТ: Отборна титла след 30 години на световно първенство е един огромен успех за България
Самолетът, в който загина Пригожин, е един от най-надеждните в света
Самолетът, в който загина Пригожин, е един от най-надеждните в света