НОВИНИ

Васил Божков се върна от Дубай, задържаха го (СНИМКИ & ВИДЕО)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:02, 25.08.2023
27452
Чете се за: 03:45 мин.
У нас

Обявеният за издирване бизнесмен Васил Божков изненадващо се прибра у нас и веднага беше арестуван.

Самолетът на Божков кацна на Летище София в 15:01 часа. Два часа по-късно - в 17:02 ч. полиция го изведе от ВИП терминала.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов

Божков първо ще бъде откаран в МВР болница, където ще му направят медицински прегледи. После ще бъде закаран в Националното следствие, за да го регистрират, а накрая ще отиде в сградата на бившата специализирана прокуратура, където да му предявят обвинения и да го разпитат в качеството на обвиняем.

Вижте кадри от задържането на Божков тук

Очаква се утре или в неделя да бъде внесена и мярката му за неотклонение. От прокуратурата съобщиха, че Васил Божков е задържан за 72 часа.

Адвокатът на Божков: Засега не дава обяснения, утре ще опитаме да внесем делата срещу него за разглеждане

За прибирането си хазартният бос с 19 обвинения съобщи в своя Фейсбук профил, като публикува и снимка в самолет. Васил Божков е в Дубай от началото на 2020 година, когато започнаха две разследвания срещу него. Отново във Фейсбук Божков съобщи, че е кацнал и че му предстои "среща с бухалките".

С Божков от Дубай пътува Стоян Баумайер, адвокат от Женевската адвокатска колегия. Той придружава Божков по време на задържането му. В София ги очакваше адвокатът на бизнесмена - Георги Гатев.

"Както виждате, Божков се връща днес по собствено желание и при първа възможност. Знаете, преди две години върховният съд на Обединените арабски емирства отказа неговата екстрадиция, поради липса на доказателства, предоставени от прокуратурата на България за каквито и да е престъпления. Защо той не се върна през тези две години - нямаше право да напуска ОАЕ от съображения за сигурност. Получихме разрешение завчера от генералната прокуратура и първият възможен полет беше днес", обясни адвокат Баумайер.

Снимки: Десислава Кулелиева; БНТ

Срещу Божков има общо четири разследвания. По едно от тях той е обвиняем като поръчител на убийството на Манол Велев, на хазартен бос от Благоевград и на един от атентатите срещу Алексей Петров. Божков обявява завръщането си у нас ден след погребението на бившата барета и точно осем дни сред показния разстрел на Петров.

Какви разследвания се водят срещу Васил Божков?

През пролетта на миналата година бизнесменът обяви, че е дал показания, в които уличава в корупция бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка на лидера на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Малко по-късно Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани, а 24 часа след това освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Пловдив Здравко Димитров инспектира готовата южна трибуна на стадион „Локомотив“
Кметът на Пловдив Здравко Димитров инспектира готовата южна трибуна на стадион „Локомотив“
Макс Верстапен с Ред Бул бе най-бърз в първата свободна тренировка преди Гран При на Нидерландия във Формула 1
Макс Верстапен с Ред Бул бе най-бърз в първата свободна тренировка преди Гран При на Нидерландия във Формула 1