НОВИНИ

Откриха паметник на полицаите от Бургас, загинали при опит да спрат бус с мигранти

bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 25.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Днес се навършва една година от смъртта на двамата бургаски полицаи, които загинаха в опит да спрат автобус с нелегални мигранти, преследван десетки километри. По този повод на специална церемония в морския град бе открит паметник на лобното място на служителите на реда.

Старши инспекторите от Първо районно управление Атанас Градев на 43 години и Йордан Илиев на 30 години загубиха живота си рано сутринта на 25 август 2022 г. когато бяха пометени заедно с патрулния си автомобил от препускащ с бясна скорост автобус, пълен с мигранти. Паметникът, който бе открит днес, е поставен точно на мястото на удара, а двата камъка символизират сблъсъка между живота и смъртта.

Година по-късно шофьорът на автобуса - сириецът Омар Аднан, още не е осъден за убийството, а днес, за да почетат паметта на полицаите, дойдоха ръководството на МВР, колеги и техни близки.

"Зная, че няма думи, с които да се заличи болката в душите на двамата ни колеги. Не е в човешката власт да променим хода на живота, но е в нашите възможности да запазим най-светъл спомен за достойните хора. Атанас Градев и Йордан Илиев ще останат завинаги едни от нас. Издигането на този паметник е скромен жест на благодарност и уважение на нашите колеги. Паметникът ще остане завинаги израз на нашата почит. Място, където можем да сведем глава за благодарност, знак, че няма да забравим случилата се трагедия", каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

От прокуратурата днес съобщиха, че вече е приключило разследването за убийството на двамата полицаи и до месец-месец и половина се очаква делото да бъде внесено в съда. По данни на МВР само за денонощие има предотвратени над 800 незаконни опита за преминаване на границата, а във вътрешността на страната ни са заловени 80 чужденци без документи.

Вижте още в прякото включване на Давид Сукнаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненско дерби във втория кръг в турнира за Купата на България
Варненско дерби във втория кръг в турнира за Купата на България
Ваня Григорова ще бъде кандидатурата за кмет на София на коалицията “Левицата” и БСП
Ваня Григорова ще бъде кандидатурата за кмет на София на коалицията “Левицата” и БСП