НОВИНИ

Сарафов предлага седем дисциплинарни наказания заради "Осемте джуджета"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:08, 25.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска дисциплинарни наказания за четирима прокурори и трима следователи, участвали по разследването на аферата "Осемте джуджета". Причината - открити са сериозни нарушения.

Разследването беше прекратено от Софийската градска прокуратура и подновено след публичния конфликт между Иван Гешев и Борислав Сарафов. През май на бившия следовател и основна фигура в журналистическото разследване Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, беше издадена европейска заповед за арест.

Предложени за наказание са четирима прокурори и трима следователи. Сред тях е и прокурор Дилян Деянов , който отскоро е обвиняем за длъжностно престъпление. По случая трябва да бъде установено дали магистратът е участвал в изземането на златни монети, които са представени като "веществени доказателства" и впоследствие са предадени на трети лица. Проверката по разпореждане на Борислав Сарафов е установила множество нарушения на наблюдаващите прокурори и следователите по ,,Осемте джуджета".

"Проверяващият екип е заключил, че допуснатото бездействие за периоди между една и две години от страна на магистратите по седем прокурорски преписки е довело до неоправдано забавяне на производствата", пишат от прокуратурата.

Разследването на Антикорупционния фонд стана известно през 2020 г. В него се описва схема за изземване на част от бизнеса на асансьорния производител Илия Златанов и се осветляват имена на магистрати, част от мрежа за влияние в съдебната система. И още - съдбата на златни ценности за над 4 милиона лева. За тях потърпевшият Илия Златанов твърди, че са били иззети от закритата вече спецпрокуратура и предадени на двама от основните герои в разследването - Петьо Петров Еврото и бившата му съпруга Любена Павлова.

Според автора на разследването Николай Стайков през последните години е имало няколко предложения за наказания на магистрати, но без резултат.

"Почти няма действие, което да не е било подкрепено с подпис на прокуратурата. За мен списъкът не изчерпва изцяло хората. Много от нещата не биха могли да са инициатива единствено на един дежурен и един наблюдаващ прокурор в специализираната прокуратура. Такива неща стават с обаждане на по-високо ниво."

Според Стайков е нужно задъбочено и обективно разследване.

"Фигурата на Сарафов е много ясна. Той в момента се саморазследва с цялата абсурдност на това определение. Една институция да се саморазследва съм го виждал няколко пъти. Никога не е имало успешен край. Остава големият въпрос - доколко високо е стигала схемата на влияние в съдебната система"

През юли Сарафов заяви пред ВСС, че бившият главен прокурор Иван Гешев е крил три години доклад със злоупотреби по "Осемте джуджета", възложен още през 2020 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колоездачи от седем държави ще стартират във велопохода Дунав Ултра
Колоездачи от седем държави ще стартират във велопохода Дунав Ултра
Министър Димитър Илиев проведе среща с посланика на САЩ Кенет Мертен
Министър Димитър Илиев проведе среща с посланика на САЩ Кенет Мертен