НОВИНИ

Васил Божков: Днес се прибирам в България

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:44, 25.08.2023 (обновена)
5927
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Васил Божков се прибира в България. Очаква се самолетът с бизнесмена да кацне на столичното летище около 15 и 30 часа.

За прибирането си хазартният бос с 19 обвинения съобщи в своя Фейсбук профил, като публикува и снимка в самолет. Васил Божков е в Дубай от началото на 2020 година, когато започнаха две разследвания срещу него.

На столичното летище има планиран полет от Дубай FZ1757 на авиокомпания FLYDUBAI с час на кацане 15:15. Очаква се самолета да кацне 12 минути по-рано, а именно в 15:03.

От СГП уточниха за БНТ, че ако в действителност Божков се върне, Гранична полиция би следвало да го задържи, с оглед на това, че лицето е обявено за издирване. Спрямо Божков има наложена мярка за задържане за срок до 72 часа

"След като пристигне се очаква да бъде отведен при съответен прокурор, където евентуално ще се повдигнат обвинения, ще се наложи някаква мярка за неотклонение, и т.н.", заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

След установяването на лицето, органите на МВР следва да го предадат на представители на досъдебното производство, а именно - следователи, които да му предявят постановления в качеството му на обвиняем по три броя наказателни дела.

Лицето следва да бъде разпитано в качеството му на обвиняем, като след това наблюдаващите прокурори ще преценят дали да внесат искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража", която следва да се определи от съда.

През пролетта на миналата година бизнесменът обяви, че е дал показания, в които уличава в корупция бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка на лидера на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Малко по-късно Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани, а 24 часа след това освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения.

Срещу Божков има общо четири разследвания. По едно от тях той е обвиняем като поръчител на убийството на Манол Велев, на хазартен бос от Благоевград и на един от атентатите срещу Алексей Петров. Божков обявява завръщането си у нас ден след погребението на бившата барета и точно осем дни сред показния разстрел на Петров.

Също така има издадено постановление за 72-часово задържане, Европейска заповед за арест и Червена бюлетина за издирване от Интерпол. Очаква се след като кацне на летище София да бъде задържан, а прокуратурата да прецени дали ще иска и постоянния му арест от съда.



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайката Чжу Лин отстрани водачката в схемата Каролин Гарсия на четвъртфиналите в Кливланд
Китайката Чжу Лин отстрани водачката в схемата Каролин Гарсия на четвъртфиналите в Кливланд
Треньорът на Аякс: Чудесно гостуване, надявам се и в реванша да стане добър мач
Треньорът на Аякс: Чудесно гостуване, надявам се и в реванша да стане добър мач