НОВИНИ

Напрежение при Паметника на Съветската армия заради поставянето на ограждения (СНИМКИ)

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
09:01, 25.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Паметникът на Съветската армия в Княжеската градина вече е ограден. Протести и сблъсъци предшестваха монтирането на оградата. Те започнаха още снощи, след мача на "Левски". Има и арестуван.

Рано тази сутрин защитниците на Паметника на Съветската армия стегнаха редиците си. Причината - започването на монтаж на ограда около монумента.

"Областната управа монтира оградата, която на първо място има роля да защити гражданите от падащи плочи, защото паметинкът е обследван и не е достатъчно сигурен", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

От "Левицата", които от дни са на палатков лагер пред паметника, се възпротивиха. Представителите на формацията се опитаха да спрат служителите на частната фирма, поставящи преградните съоръжения. Направиха и усилия да спрат сформирането на полицейския кордон колко монумента. Те обаче се оказаха неуспешни. Така оградата беше поставена.

Вижте и още в репортажа на Борислава Алексова.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Само няколко часа преди това - през нощта срещу петък, отново имаше ограда, но жива - от полицейски служители, които пазеха обществения ред след мача между "Левски" и "Айнтрахт". По-засилените от обикновено мерки за сигурност бяха и във връзка с инцидента отпреди около седмица, при който футболни фенове атакуваха Паметника на съветската армия и изпочупиха част от плочите.

В края на мача вчера част от сините фенове отново се заканиха да сторят същото чрез транспарант с надпис "Сгъвайте палатките, идваме след малко". Въпреки че след срещата те се насочиха към Княжеската градина, до сериозно напрежение не се стигна.

"До този момент организацията е добра, няма сблъсъци, така че всичко върви по план", каза главният секретар на МВР Петър Тодоров.

До инциденти така и не се стигна. Наситената със събития нощ се размина само с един арест - на мъж, счупил стъклена бутилка в близост до паметника.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Петев: Имахме сблъсък с европейската реалност
Ивайло Петев: Имахме сблъсък с европейската реалност
Голмайсторът на Левски Асими Фадига: Това бе най-важният гол в цялата ми кариера
Голмайсторът на Левски Асими Фадига: Това бе най-важният гол в цялата ми кариера