НОВИНИ

Какви са версиите за съдбата на Пригожин?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:11, 25.08.2023
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Продължават спекулациите около съдбата на Евгений Пригожин. Пентагонът заяви, че не разполага с информация, която да потвърди, че самолетът на лидера на "Вагнер" е бил свален с ракета земя-въздух. Британското министерство на отбраната посочи, че по всяка вероятност е мъртъв, но няма категорично доказателство за това.

Пентагонът отхвърли версията, че ракета земя-въздух е свалила самолета на лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин. Изявлението на бригаден генерал Патрик Райдър беше направено, след като Ройтерс цитира двама официални американски представители, според които самолетът вероятно е бил ударен от ракета.

"Първоначалната ни оценка е, че е вероятно Пригожин е бил убит. Продължаваме да оценяваме ситуацията. В момента не разполагаме с информация в потвърждение на съобщенията в пресата, че е имало вид ракета земя-въздух, която да е свалила самолета. Оценяваме тази информация като неточна", каза Райдър.

Въпреки съобщението на руските власти, че Пригожин е бил в списъка на пътуващите в разбилия се самолет, Лондон остава предпазлив.

"Все още няма окончателно доказателство, че Пригожин е бил на борда, а той е известен с това, че прилага изключителни мерки за сигурност. Въпреки това е много вероятно той наистина да е мъртъв", казват от Министерството на отбраната на Великобритания.

Според британското министерство на отбраната гибелта на Пригожин почти сигурно би имала дълбок дестабилизиращ ефект върху "Вагнер", а вакумът в ръководството на групата ще се задълбочи, ако се потвърди смъртта и на други ръководни членове на наемническата армия.

В края на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург руският външен министър Сергей Лавров отказа да коментира случая. Н

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният национал Андрей Иванов ще играе в Черноморец
Баскетболният национал Андрей Иванов ще играе в Черноморец
Йордан Стаев завоюва десети медал за България от световното първенство по таекуон-до ITF
Йордан Стаев завоюва десети медал за България от световното първенство по таекуон-до ITF