НОВИНИ

Търговци: Цените на горивата ще минат 3 лв., ако рафинерията в Бургас спре да работи с руски петрол

Николай Минков
от Николай Минков
20:21, 25.08.2023
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Цените на масовите горива ще преминат психологическата граница от 3 лева за литър, ако бъде отнета дерогацията на бургаската рафинерия за работа с руски петрол. Това заявиха за "По света и у нас" от Асациацията на търговците и производителите на горива.

Според анализатори пък преминаването към неруски нефт няма да повлияе на пазара. От превозваческия браш се опасяват, че ако продължи поскъпването ще започнат фалити на фирми билетите за автобуси да се повишат.

За поредна седмица цените на масовете горива остават високи. Търговците на петрол предупредиха, че отнемането на дерогацията за преработване на руски нефт от бургаската рафинерия ще доведе до повишение.

"Ако се отнеме дерогацията говорим за 8- 9% вече ще има увеличение на тези цени, които имаме до момента., което за нашия пазар е доста висока цена и ще се получи вече над 3 лева", каза Димитър Хаджидимитров - Асоциацията на българските търговци, производители, вносители на горива.

На друго мнение са от Центъра за изследване на демокрацията - трусове на пазара не се очакват.

"Рафинерията на Лукойл е изключително модерна и може да преработва най-различни видове суров петрол, като това включва като руски, така и петрол от Черноморието - кахаски, азерски петрол. Можем да докарваме включително петрол от Близкия изток, без това да оскъпява значително производственоите разходи", каза Констанца Рангелова - старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Търговците на горива се опасяват, че заради силиня държавен натиск собстевниците на рафинирията ще я затворят.

"Няма гарантирани доставки, а все пак собствеността на рафинерията е руска и ако компанията реши, че няма да обработва друг продукт, освен руски, не виждам как някой може да ги накара от държавата да го прави", каза Димитър Хаджидимитров.

Анализаторите успокояват, че подобен сценарий не е фатален за пазара.

"Изследвахме различни сценарии, като най-неблагоприятният вариант е, при който рафинерията спира изцяло, но дори и тогава не виждаме някакъв риск нито за това, че ще има достатъчно горива на българския пазар или за някакво рязко покачване на цените", каза Констанца Рангелова.

По думите ѝ тогава на българския пазар ще влязат нови играчи от региона , ще се увеличи конкуренцията, а оттам цените ще паднат.

"Цените се определят не на база себестойност , т.е. колко ще струва суровината - руски петрол или някакъв алтернативен, плюс разходи за преработката му, а е регионален пазар, който се определя на база търсене и предлагане. И затова цените са доста сходни в различните държави на региона, като основата разлика идва от данъците и акцизите."

Търговците на горива правят други други изчисления.

"Едровата цена в Румъния и Гърция е с около 35-40 долара по-висока на място, говорим в рафинериите в Гърция и Румъния. Там трябва да сложим още около 25 долара транспортни разходи, така че смятайте - говорим за 60-70 долара на кубик, което е около 10-12 стотинки. По-висока цена ще наблюдаваме веднага след спирането на Лукойл", посочи Димитър Хаджидимитров.

Автобусните превозвачи също имат притеснения

"Браншът наистина се намира в една позиция, когато цените на горивата се увеличават, при която е много трудно да реагира и е много трудно да кажем къде, как и по какъв начин това ще се отрази на цените на билета", каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

В средата на миналата година Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 година. В края на юли депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха предложение за предсрочната отмяна на дерогацията, което предстои да бъде обсъдено в пленарна зала през септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Как руското общество възприема случилото се с Пригожин - коментар от Москва
Специално: Как руското общество възприема случилото се с Пригожин - коментар от Москва
Нургюл Салимова: Обичам шаха и давам най-доброто от себе си - за мен самата, за родителите си и страната ни
Нургюл Салимова: Обичам шаха и давам най-доброто от себе си - за мен самата, за родителите си и страната ни