НОВИНИ

Кремъл: Лъжа е, че Путин е наредил убийството на Пригожин

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:59, 25.08.2023
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Абсолютна лъжа - така говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, определи публикациите, че Москва е наредила убийството на лидера на частната военна компания "Вагенр" Евгений Пригожин. Спекулациите за причините за катастрофата и дали наистина на борда на самолета е бил Пригожин продължават.

И днес в Москва продължават да слагат цветя на импровизирания мемориал в памет на Евгений Пригожин. Само на няколкостотин метра, в Кремъл, решително отхвърлиха версията, че са отговорни за смъртта на Евгений Пригожин.

"Сега е нормално около тази авиокатастрофа и трагичната смърт на пътниците в самолета, в това число и на Евгений Пригожин, да има много спекулации. Разбира се, на Запад, всички те се предлагат от определен ъгъл. Всичко това е лъжа - абсолютна. И е много важно, когато се осветлявва тази тема, то да е основано на факти. А фактите към момента не са много, защото предстои да бъдат изяснени в хода на следствените действия, които продължават. Вчера, докато говореше по тази тема, президентът каза, че чака резултатите от следствието, което ще приключи в обозримо бъдеще и ще разберем детайлите", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Песков отказа да потвърди смъртта на лидера на "Вагнер", като добави, че трябва да се изчакат заключенията на експертите. Според редица публикации в медии и телеграм-канали, самолетът, в който е пътувал Пригожин, около месец не е бил използван, бил обявен за продан, дни преди фаталния полет неназована руска авиокомпания е идвала да огледа машината, правени са снимки и на интериора ѝ.

Спекулира се, че това е свързано със залагането на екзплозив на борда. В руски сайтове, които не са под контрола на Кремъл, се появи информация, че стюардесата, част от екипажа на катастрофиралия самолет, е заявила, че е правен непланиран ремонт също дни преди полета. И Лондон, и Вашингтон са предпазливи в заключенията си:

"Първоначалната ни оценка е, че Пригожин вероятно е бил убит, но продължаваме да анализираме ситуацията. Информация в пресата говори за някакъв вид ракета земя-въздух. Отново ще кажа, няма нищо което да показва, че е имало ракета земя-въздух", каза Пат Райдър, говорител на Пентагона.

"Все още няма доказателство, че Пригожин е бил на борда, а той е известен с това, че прилага изключителни мерки за сигурност. Въпреки това е много вероятно той наистина да е мъртъв", се казва в изявление на Министерство на отбраната на Великобритания.

А Руският доброволчески корпус - руски военни, които се сражават на страната на Украйна, предложи на бойците на "Вагнер" да отмъстят за своя - както го наричат - "баща - основател".

"За да отмъстите, трябва да преминете на страната на Украйна. Хайде заедно да сложим край на месомелачката "специална военна операция", а след това да тръгнем към Москва, и този път да не спираме на 200 км от там, а да стигнем до края", призова Денис Капустин, командир на Руския доброволчески корпус.

Бъдещето на ЧВК "Вагнер" остава неясно. Бойци на компанията продължават да напускат Беларус. А по думите на президента на страната - Александър Лукашенко, Пригожин не е искал от Минск гаранции за собствената си сигурност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още две отличия за България от световното първенство по таекуон-до ITF в Астана
Още две отличия за България от световното първенство по таекуон-до ITF в Астана
Нургюл Салимова се прибра в България
Нургюл Салимова се прибра в България