НОВИНИ

Арестант PO1135809 - за първи път в историята американски президент бе сниман за криминално досие

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:18, 25.08.2023
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Арестант номер PO1135809 или 45-ият американски президент Доналд Тръмп. За първи път в американската история президент бе сниман за криминално досие. Историческата снимка обиколи света буквално за секунди след оповестяването ѝ.

Регистрираха Тръмп в затвора, по-късно беше пуснат под гаранция от 200 000 долара

Доналд Тръмп даде и пръстови отпечатъци в затвора на окръг Фултън в Атланта, където се яви по 13 криминални обвинения, включително рекет за предполагаемите му опити да предотврати резултатите от изборите през 2020 г. в южния щат, които Джо Байдън спечели. Това е четвъртото дело срещу Доналд Тръмп, който в момента е фаворит за номинацията на републиканците за президентския вот догодина.

Образът на Доналд Тръмп от години е по всички медии - и американски, и световни. Но нито една снимка не е като тази. Фотографията за криминално досие влезе в историята. Арестант номер P01135809 е с каменно лице, няма го изписаното типично за него самодоволство, а очите му пробождат.

Пътят на Тръмп от Ню Джърси към Атланта беше следен на всеки сантиметър от медиите, по маршрута бяха разположени агенти на "Сикрет Сървис" с маски, а пред затвора в окръга Фултън беше пълно с негови привърженици. Тръмп остана вътре 20 минути, преди да се отправи обратно към голф клуб в Ню Джърси. Преди да се качи на частния си самолет заяви, че процесът срещу него е политически мотивиран.

"Много тъжен ден за Америка. Това не трябваше никога да се случва. Трябва да имаш свободата да оспориш изборния резултат. Това, което се случва е пародия на правосъдие. Нищо нередно не сме извършили, аз не съм извършил нищо нередно. Това, което правят е намеса в изборите. Така водят кампанията си."

За четвърти път тази година бившият американски президент се предава на властите. Този път беше различен - той се яви не в съд, както предишните три пъти, а в затвора. Беше пуснат на свобода под гаранция от 200 хиляди долара и обещание да не сплашва свидетелите и останалите обвиняеми по делото. Сред тях са началникът на кабинета му в Белия дом - Марк Медоус, адвокатът му и бивш кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани. От всички 19 обвиняеми - 11 вече се предадоха на властите. Привържениците и противниците на бившия президент остават непреклонни в позициите си.

"Надявам се за последен път да чуваме каквото и да е от този човек и от хората, които той представлява."

"Правителството ни буквално пред очите на всички превръща съдебната система в оръжие. Не съм мислил, че ще видя такова нещо в живота си", каза Антон Уилямс - привърженик на Доналд Тръмп от Южна Каролина.

Но заради несекващите съдебни битки Тръмп губи гласове сред независимите гласоподаватели.

"Изгубил е ума си. Над 60 съдилища опровергават теорията му и не ми се иска на един човек в заблуда да бъде президент още 4 години", коментира Марк Кларк - независим гласоподавател

Районният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис поиска съдията да насрочи за 23 октомври началото на процеса, но не е ясно дали ще бъде уважено искането за бързо дело. От предизборния щаб на Доналд Тръмп не пропуснаха да се възползват от историческия момент.

Тениски със снимката на Тръмп вече се продават за сумата от 47 долара - цената не е определена случайно, а символизира надеждата той да стане 47-ият президент на Съединените щати.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швеция оглави ранглистата на ФИФА при жени
Швеция оглави ранглистата на ФИФА при жени
Още две отличия за България от световното първенство по таекуон-до ITF в Астана
Още две отличия за България от световното първенство по таекуон-до ITF в Астана