НОВИНИ

Специално: Как руското общество възприема случилото се с Пригожин - коментар от Москва

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:44, 25.08.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Русия
Слушай новината

Руската пропаганда ще използва версия за събитията, която оневинява Кремъл за смъртта на Пригожин. Това са очакванията на Алексей Левинсън от авторитения руски аналитичен център "Левада" и преподавател в Московския висш институт по икономика. Той даде специално интервю за БНТ.

Събитията, които бележат края на Евгений Пригожин, в Русия намират различен прочит от този по света, коментира Левинсън.

"Руската общественост ще поддържа безразлично или неангажиращо отношение към катастрофата, защото за тях, за нас е трудно да разграничим истината от лъжата, добрите от лошите. Пригожин беше твърде противоречива фигура. Той беше престъпник и герой от войната, опита да направи преврат, но първоначално не беше наказан за това. Накрая загина при странни обстоятелства".

Какви са версиите за съдбата на Пригожин?

Левинсън посочва две възможни версии за обяснение на причините за случилото се. Едната версия е, че Пригожин е умрял по пряка заповед на Путин, който го наказва за организирания от него опит за преврат. Втората версия е, че причината за инцидента е била бомба, поставена от един от неговите командири, с които е имал конфликт.

"Втората версия ще бъде използвана от официалната руска пропаганда, защото тя освобождава Путин от всякаква вина за случилото се. Това е в ярък контраст с мнението на хората по света. Доколкото ми е известно, световните информационни агенции обвързват смъртта на Пригожин с отмъщение от страна на Путин. Но мисля, че в Русия е различно - руското обществено мнение ще остане безразлично към случая".

Малко вероятно е краят на Пригожин да предизвика мощна реакция в Русия. Отзвукът ще е в много малки мащаби, прогнозира Левинсън.

"Какъв тип реакция би имало - ако е въоръжена съпротива, може да очакваме някакъв тип сблъсъци с редовната армия. Това е едната възможност. Втората е нищо друго, освен символични действия. Най- важното за руското обществено мнение е какъв тип информация ще им предостави държавната телевизия и интернет каналите. Ако нещо действително се случи, контролираните от държавата медии ще се опитат да го потулят и да не безпокоят публиката. Ако нещо голямо и опасно се случи, тогата ще сме изправени пред непредвидими последици. Но това е малко вероятно", каза Алексей Левинсън.

Мнозинството руснаци не са възприели метежа на Пригожин преди два месеца като реална заплаха за властта на президента Путин, отчита Левинсън. Причината е отчасти в това, че държавните медии са представили малко и контролирана информация по темата. Освен това, според проучване от края на юни, руснаците не са виждали Пригожин като възможен вариант за президент на Русия. Едва 4% казват, че биха гласували за него.

По темата работиха: Цветелина Йорданова, Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автогол помогна на Ботев Враца да победи десетима от Пирин в Благоевград
Автогол помогна на Ботев Враца да победи десетима от Пирин в Благоевград
Нападателят Браян Морено поднови тренировки с ЦСКА
Нападателят Браян Морено поднови тренировки с ЦСКА