НОВИНИ

Започват коалиционни разговори след изборите в Хърватия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:17, 18.04.2024
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели парламентарните избори в Хърватия, но ще разполага с по-малко депутати и няма да има мнозинство.

Според предварителни резултати управляващата партия ще има 60 депутати в 151-местния хърватския Сабор. На предишните парламентарни избори тя спечели 66 места. Основната опозиционна Социалдемократическа партия и нейните коалиционни партньори получават 42 места. Трета е дясната националистическа партия Отечествено движение с 14 мандата.

Настоящият премиер Андрей Пленкович беше посрещнат тази нощ с бурни ръкопляскания от съпартийците си в изборния щаб в Загреб. Той обяви, че още от днес започва работа по формирането на ново парламентарно мнозинство за съставянето на третото му правителство.

"Важното е, че Хърватската демократична общност убедително печели парламентарните избори за трети път. Още по-важното е, че се захващаме с формирането на ново парламентарно мнозинство, за да съставим третото си правителство", заяви Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия и лидер на ХДО.

"Започват разговори с тези, които до вчера казваха, че няма да подкрепят Хърватската демократична общност и няма повече да толерират корупцията и съсипването на Хърватия. Задължение на всеки от нас е да покаже на хърватскските граждани дали думите, изречени по време на кампанията, са били само лъжи и измами, или истина, зад която стои желанието за промяна", каза Педжа Гърбин, лидер на Социалдемократическата партия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизборно в Северна Македония: Днес официално започва кампанията за изборите на 8 май
Предизборно в Северна Македония: Днес официално започва кампанията за изборите на 8 май
ЕС реши да наложи нови санкции срещу Иран
ЕС реши да наложи нови санкции срещу Иран