НОВИНИ

Започват Петровите заговезни

започват петровите заговезни
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:42, 27.06.2021
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

От днес започват Петрови заговезни, които предшестват Петровия пост и Петровден.

Петровият пост се нарича още "Апостолски", а навремето - "Пост за Петдесетница" по примера на апостолите, които след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят.

Постът, който започва в деня след Неделя на Всички светии и предшества апостолския празник, припомня страданията на първите християни и различните християнски служения. Очиствайки сърцето си с пост, човек става по-способен да възприема благодатните дарове и с Божия помощ да отстоява на изкушенията.Затова след светлите и радостни дни на Възкресение, Възнесение и Петдесетница Църквата е установила да се отдаваме на пост.

Продължителността на Петровия пост е различна в зависимост кога е било Възкресение Христово. Започва винаги от неделята след Петдесетница - Неделя на Всички светии и завършва в деня преди двата най-големи апостолски празници - 29 юни, когато се честват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни - Събор на светите дванадесет апостоли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп: Русия, Иран и Китай унижават САЩ, а Байдън унищожава страната
Тръмп: Русия, Иран и Китай унижават САЩ, а Байдън унищожава страната
Дърво падна в центъра на София след силната буря снощи (Снимки)
Дърво падна в центъра на София след силната буря снощи (Снимки)