НОВИНИ

Запрянов: НАТО не възнамерява да участва във военни действия

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 25.05.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

НАТО не възнамерява да участва във военни действия, нито има военни намерения спрямо Русия. НАТО е миролюбива организация. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в студиото на "Говори сега".

"НАТО не възнамерява да участва във военни действия и това е една от най-големите спекулации, които продължават да се разпространяват, че НАТО има някакви военни намерения спрямо Русия. 75 години честваме на НАТО и няма нито един случай за тези година НАТО да е отвоювал един квадратен метър земя от някоя съседна държава на НАТО и да я е присъединил към територията на НАТО. НАТО се придържа към устава на ООН и е мирна организация за съхраняване на мира в евроатлантическата зона. Това е истината. НАТО е миролюбива организация", подчерта Запрянов.

На въпрос има ли хибридна заплаха за изборите у нас от Русия и има ли конкретни примери това да се случва, Запрянов отговори:

"Има една резолюция на ЕП от 25 април, тя е публична, всеки гражданин може да посети сайта и да види, че там ясно е дефинирано опита на Русия чрез хибридни въздействия, не само в България, но в много от европейските страни членки да повлияе на европейските избори. Там има анализ и може гражданите да прочетат. Дадени са много примери как се използват обществени медии, ботове, бизнес интереси, като мобилизация в различни държави членки, за да се повлияе на изборите в полза на Русия, като се атакуват основните европейски ценности".

В София се провежда Парламентарната асамблея на НАТО, която по думите на Запрянов има три основни теми.

"Войната в Украйна, необходимостта от помощ на Украйна, другата е предстоящата среща на високо равнище на НАТО във Вашингтон и какви ще бъдат решенията на тази среща и не на последно място - загрижеността за сигурността в Черноморския регион."

Какво още каза служебният министър на отбраната вижте във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тематични викторини стават все по-популярни у нас
Тематични викторини стават все по-популярни у нас
Готови ли са машините за вота на 9 юни?
Готови ли са машините за вота на 9 юни?