НОВИНИ

Форум на НАТО в София: България поиска засилване на отбраната в Черно море

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:06, 25.05.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО. Фокусът на големия форум е войната в Украйна. България се нуждае от повече активност на Алианса в Черноморския регион, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов. Тема на разговорите беше и хибридната война на Русия с цел влияние върху евроизборите. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София в понеделник, когато бъде и пленарното заседание на форума.

Събитията в Черно море са много важни не само за България, но и за цялата евроатлантическа общност. Това завиха министърът на отбраната и началникът на отбраната пред форума на НАТО и настояха за повече подкрепа от Алианса по отношение на разузнаването и наблюдението на Черно море.

"Алиансът не участва с кораби в Черно море, но това не значи, че не може да се използват други форми. Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна система и защита, ако има държава, която би желала временно да разположи такава способност, това би усилило нашата отбрана в Черно море", подчерта Атанас Запрянов - служебен министър на отбраната.

Началникът на отбраната мотивира искането за брегова система с това, че там сме по-уязвими след началото на войната в Украйна и навлизането на Русия в икономическите зони в Черно море.

"Руските кораби не са навлизали в нашите териториални води. Миналата година юли месец, в обширни части на нашата икономическа зона бяха обявени зони опасни за корабоплаване. Ние бяхме първата държава, която реагира и тази практика продължи до началото на тази година. Тази година няма обявени такива зони, но в резултат трафикът се премести до териториалните води на Румъния, България и Турция", каза адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Според служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, Кремъл има намерение директно да повлияе на върху изборите за европейски парламент.Изрази притеснение, че с фалшивите новини за пряко участие на България във войната страната също е засегната от хибридните атаки.

"По заключение на ЕП има информации за такава намеса на хибридни въздействия да се повлияе на резултата от изборите, и че България, тъй като прави избори 2 в 1, също сме част от тази хибридна атака да се повлияе на резултата от изборите. Говорим за европейските изборите", допълни Запрянов.

"Помощта за Украйна се базира на международното право и тя не е намеса в тази война по никакъв начин.Тази хибридна опорка, че видите ли ние помагаме на Украйна, че ще изпращаме войски в Украйна повлиява много и на кандидатите за военна служба", каза още той.

Ключови теми на пролетната сесия на НАТО са оказване на решителна подкрепа на Украйна във войната и гарантирането на оръжия за отбрана срещу руската инвазия. Военният министър даде заявка, че предоставянето на помощ за Украйна продължава да е във фокуса на отбранителната политика на България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинска контраофанзива в Харковска област
Украинска контраофанзива в Харковска област
Драстичен ръст на застраховките на жилища
Драстичен ръст на застраховките на жилища