НОВИНИ

Заради дискриминация - българка заведе дело в Брюксел

Причината е драстично по-ниско възнаграждение

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
07:15, 16.10.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Българка алармира за дискриминация заради пол и произход при заемането на висша длъжност в една от най-големите мрежи в ЕС в сферата на социалните услуги и хората с увреждания. Причината е драстично по-ниско възнаграждение, което тя е получавала, въпреки добрите резултати по време на службата й.

"Аз работех в един от ключовите партньори на ЕК. Получих позицията след множество интервюта. И позицията ми беше генерален секретар т.е. най-високата в организацията. Около 4 месеца след като заминах за Белгия със семейството ми и с трите ми деца осъзнах случайно чрез справка, че получавам с 30% годишно спрямо същата работа в същата организация и колегата преди мен. И естествено започнах да задавам въпроси", разказва Мая Донева.

Мая Донева така и не получава отговори от многобройните си срещи със своя работодател, вместо това е наричана "разочароваща" заради въпросите си. Като причина за уволнението ѝ е посочена, че тя постоянно настоява за по-висока заплата, но впоследствие мотивът е променен.

"Моят бивш работодател смени своите аргументи и посочи, че съм уволнена поради това, че не съм се справила добре със задълженията си, но за съжаление, няма одити, документи, външни оценки, както и вътрешни, които да показват тази гледна точка. Всички документи съм предоставила на съда в Брюксел в края на този месец трябва да се произнесе на първа инстанция", казва Донева.

Във връзка с делото, Мая Донева стартира и онлайн кампания - за набиране на средства за разходи по съдебния процес, но и за да повиши информираността на хората, тъй като нейният случай не е единственият. От старта на кампанията ѝ, тя получава около 150 сигнала от лица от различни държави, които твърдят, че са загубили работата си вследствие на дискриминация на база пол или произход.

Вижте цялото интервю във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цялата Менделеева таблица плува във водата на две дупнишки села, жителите готови на протест
Цялата Менделеева таблица плува във водата на две дупнишки села, жителите готови на протест
10 дни до изборите, акциите срещу купен вот на МВР продължават
10 дни до изборите, акциите срещу купен вот на МВР продължават