НОВИНИ

Заради коронавируса - без традиционното цветно изложение „Флора Бургас“

bnt avatar logo
от БНТ
07:02, 30.04.2020
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Бургас остава без традиционното си цветно изложение „Флора Бургас“, което се провежда всяка година от 1 до 10 май в Морската градина на областния град.

Повече от 80 производители, вносители и търговци на цветя, декоративни растения, градинска техника и инвентар, няма да покажат продукцията си на едно от най-големите цветни изложения в страната.

Повече от 35 години международната изложба „Флора Бургас“ е изключителен притегателен център, признават и гражданите, и производителите, и организаторите на проявата. Тази пролет само лалетата напомнят, че това е мястото, което заема прочутата бургаска цветна феерия.

Ани Панайотова-производител: Има организирани туристически екскурзии специално от Русе, от Кърджали, от Стара Загора, София идват гости на града, които се наслаждават на „Флора Бургас“, която е един чакан атракцион.

Иван Арабаджиев- производител:Десет участия имаме. Рекламата и контактът на самия клиент с продукта е директен и последващите продажби са много по-големи, отколкото ако няма „Флора Бургас“.

Иван Арабаджиев отглежда близо шест хиляди рози от повече от триста сорта. Внесъл ги е от Англия още през ноември, отгледал е и 1620 корена ягоди в саксии. Заради карантината сега на място в градинския център в бургаското село Миролюбово не идват хора и търговията е много трудна.

Иван Арабаджиев- производител: В тази ситуация само единствено онлайн, през интернет магазина. Всички видове рози - чаенохибридни, флорибунда, увивни, миниатюрни.

Петстотин хиляди са само едногодишните разсади на един от големите производители на цветя в Бургас.

Производителят Ани Панайотова споделя, че след като цветопроизводството не е попаднало в министерското постановление, което дава достъп на българските производители до големите търговски вериги, единствената им надежда е туристическият бранш да започне да работи.

Ани Панайотова: 30% загуби към момента, като те не могат да бъдат окончателни, тъй като ние не сме насложили разходите от зимния се период и като ги сложим, може би ще бъдат до 50-60%. Ако туризмът започне да се реализира, в този момент ще започне и за колегите едно минимизиране на загубите, тъй като ще се отворят хотелите и те ще искат да реконструират своите външни градини.

От Община Бургас вече обмислят друг вариант за есенната Флора.

Димитър Маджаров, Община Бургас: Над 24 са големите производители и вносители, отделно имаме фирми, които се занимават с градински инвентар, градинска техника. Ние правим винаги и един есенен базар, но тази година предвид ситуацията се надяваме да го направим в едно голямо изложение.

Иван Арабаджиев- производител: Няма да изглеждат така октомври месец, сега са в пълната си сила и цвят.

Липсата на изложбата на цветя ще бъде компенсирана до известна степен с външното зацветяване на морската градина, което ще бъде направено в началото на май, казаха организаторите.

Автор: Веселин Григоров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво време ни очаква през май
Какво време ни очаква през май
Армия в извънредно положение - как се подготвят военните от 61-ва Стрямска механизирана бригада
Армия в извънредно положение - как се подготвят военните от 61-ва Стрямска механизирана бригада