НОВИНИ

Заради нарушения на човешките права Пелоси призова за бойкот на зимната олимпиада

заради нарушения човешките права пелоси призова бойкот зимната олимпиада
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:48, 18.05.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Демократическата партия на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси призова за "дипломатически бойкот" на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин заради нарушения на човешките права в Китай.

"Не можем да се държим така, сякаш всичко е наред и по отношение на олимпийските игри в Китай", каза Пелоси на съвместно изслушване на комисията по правата на човека на Том Лантос и изпълнителната комисия на Конгреса за Китай.

"За съжаление сме тук, защото Китай продължава да смазва всички политически опоненти", каза председателят на Демократическата партия на Камарата на представителите, добавяйки, че САЩ са задължени да "говорят срещу нарушенията на правата на човека в Китай".

"Нека направим дипломатически бойкот, ако всъщност тази Олимпиада се състои", каза Пелоси. "Не знам дали е възможно, защото в миналото не сме успявали".

В съвместното изслушване участваха активисти, които осъдиха отношението на Китай към неговото уйгурско мюсюлманско малцинство и политическите репресии в Хонконг.

„Домакинството на Олимпийските игри се превърна в доказано решение за авторитарни режими, за да избелят престъпленията си, да подобрят имиджа си в международен план и да укрепят съюзите си“, каза Самюел Чу, управляващ директор на Хонконгския съвет за демокрация, базирана в САЩ правозащитна група.

"Международният олимпийски комитет трябва да направи това, което не е направил и отказа да направи преди това - да забрани на Китай да бъде домакин на всички международни спортни събития в близките години”, каза Самюел Чу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Романът "Аbsolvo te" на Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература
Романът "Аbsolvo te" на Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература
Двоен скок на новите случаи на COVID-19 в Гърция днес
Двоен скок на новите случаи на COVID-19 в Гърция днес