НОВИНИ

Заради ремонти: Шест софийски гимназии се местят в други сгради

Родителите смятат, че средата на учебната година не е най-подходящият момент

Ерика Шаумян
от Ерика Шаумян
21:47, 19.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Образование
заради ремонти шест софийски гимназии местят сгради
Слушай новината

Заради основен ремонт учениците от шест гимназии в София ще бъдат преместени в други сгради. От Министерството на образованието и науката са предвидили временни сгради, в които да продължи учебният процес. Според родители обаче средата на учебната година не е подходяща за такова местене и не всички места са подходящи за обучение.

Националната финансово-стопанска гимназия е едно от училищата, в които ще има ремонт. Въпреки че работата ще се извършва по време на учебната година, директорката е доволна, че гимназията ще бъде обновена.

"Ще се сменя електрическата инсталация във всички помещения на сградата и във всички помещения ще има цялостна модернизация - подови настилки, осветление, стени. Цялостен ремонт", посочи Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия.

Според учениците преместването в друго училище няма да доведе до проблеми. Финансово-стопанската гимназия има няколко варианта за сгради, в които може да се премести. Други гимназии обаче нямат късмета на финансовата.

Учениците от Софийската гимназия по туризъм ще бъдат преместени в сградата на Техникума по полимерни технологии, който не е обитаван от няколко години и се налага да му бъде направен освежаващ ремонт преди преместването.

"Децата да бъдат преместени в тази сграда, която е опасна за здравето и за живота им и необяснимо е за мен и за останалите родители как се взима това решение да се ремонтира нещо, за да се ремонтира друго", коментира Деляна Спасова, родител.

Директорът на Гимназията по туризъм не пожела да коментира случая, а Министерството на образованието писмено ни обясниха, че ремонтите са планирани през 2017 година, когато са започнали процедурите по обществени поръчки. Едва през 2021 година са успели да сключат договор за проектиране и строителство. Очакват до края на лятото на 2024 година всички училища да бъдат готови да посрещнат учениците през следващата учебна година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити се справи лесно с шампиона на Азия и е на финал на световното клубно първенство
Манчестър Сити се справи лесно с шампиона на Азия и е на финал на световното клубно първенство
РБ Лайпциг прекъсна победната си серия в Бремен в последния си мач за годината
РБ Лайпциг прекъсна победната си серия в Бремен в последния си мач за годината