НОВИНИ

Заради сушата: Забраниха миенето на автомобили и градинските басейни в Южна Франция

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:08, 12.05.2023
Чете се за: 02:55 мин.
По света
заради сушата забраниха миенето автомобили градинските басейни южна франция
Слушай новината

В Южна Франция, заради сушата, забраниха използването на градински плувни басейни. Вече не е разрешено и миеното на автомобили, както и поливането на градини и тревни площи.

В засегнатите от безводието райони е спряна продажбата на надуваеми басейни в магазините. Мерките са в сила от 10 май.

"Трябва да излезем от културата на разхищение. Трябва да покажем сдържаност при използването на ресурсите, с които разполагаме", заяви министърът на екологочния преход на Франция Кристоф Бешу.

В Източните Пиренеи продължителен дъжд не е валял от 1 година. Реките там са почти напълно пресъхнали. Заради безводието местните власти обявиха "режим на криза".

Криза е обявена в още три области на Франция, а други 40 са в бедствено състояни От галерияе или в състояние на тревога. Според статистиката, в страната не е имало толкова голяма суша от средата на 20 век.

Снимки: БГНЕС

Независимо, че март беше дъждовен, нивата на 75 % от реките и подпочвените води са под нормалните стойности. Със затоплянето нараства и опасността от избухването на горски пожари.

Ограниченията засягат и селища, в които живеят знаменитости като Шатоноф-грас. Красиво градче с около 3 700 жители. Вили в него имат бившият италиански премиер Силвио Берлускони, херцогът на Люксембург и принцът на Монако

"Някои консумират вода, колкото 200 пенсионери. Имали сме случаи със седмичното потребление в имот да надхвърля 2000 m3. Това са хора, които имат имение с площ 14 хектара, с 3 плувни басейна. Тези хора нямат никакво съзнание", казва Еманюел Делмот, кмет на Шатоноф-Грас.

Френският президент Еманюел Макрон миналия месец обяви национална водна програма. Тя предвижда "прогресивна цена за водата", според която потреблението над определено количество - например за плувни басейни - ще се таксува на по-високи цени.

Около 2000 села и градове са застрашени да останат без вода през летните месеци, предупреждават френските власти. Миналата година 1000 общини са имали сериозни проблеми, от които около 400 е трябвало да бъдат снабдявани с мобилни цистерни.

„Войната за водата е огромна захлаха", предупреди министърът на екологичния преход на Франция Кристоф Бешу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клаус Шорман: Организацията на Световната купа по модерен петобой в София е на много високо ниво
Клаус Шорман: Организацията на Световната купа по модерен петобой в София е на много високо ниво
Прокурорската колегия на ВСС поиска предсрочното освобождаване на Гешев
Прокурорската колегия на ВСС поиска предсрочното освобождаване на Гешев