НОВИНИ

Защо Байерн Мюнхен е големият фаворит в Шампионската лига

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:20, 17.08.2020
Чете се за: 01:49 мин.
Футбол
байерн мюнхен големият фаворит шампионската лига

Любопитни съвпадения от не толкова далечното минало дават голямо преимущество на "баварската машина" в похода и към шести трофей в най-престижната надпревара.

Безспорно, гръмката победа с 8:2 над Барселона служи като послание за всички, че футболистите на Ханс Флик са пределно мотивирани за триумф в ШЛ.

Футболистът на "баварците" Джошуа Кимих още преди месец заяви, че именно "Ушатата" е голямата цел за отбора през настоящата кампания. Нейното спечелване би означавало и втори требъл в историята на немският тим, след онзи през сезон 2012/13.

С повече от един може да се похвали единствено Барселона.

Именно "каталунците" и съставът на Байерн са замесени в една интересна статистика. Всеки път, когато тези два отбора се срещнат в елиминационната фаза на най-комерсиалния европейски клубен турнир, победителят неизменно вдига трофея.

Началото на тази тенденция датира още от 2009-та година. Тогава на 1/4 финал "каталунците" разгромяват Байерн с 4:0 в първия мач и след 1:1 в реванша, продължават напред в турнира.

Месец по-късно те стигат и до третата си титла в Шампионска Лига, след като на финала в Рим надиграват състава на Манчестър Юнайтед с 2:0.

Четири години по-късно стигаме и до гореспоменатия требъл на "баварците". За да бъде оформен той, немският тим преминава през Барселона на полуфиналите.

Тогава отборът на Юп Хайкенс тотално надиграва съперника си и в двата двубоя и след 3:0 на "Алианц Арена" и 0:4 на "Камп Ноу" си подпечатва билета за финалния мач.

За мнозина въпросните сблъсъци с Барселона сложиха края на властването на Пеп Гуардиола в столицата на Каталуня и Европа с неговото прословуто "тики-така".

Впоследствие, повечето от вас помнят драматичният успех на Байерн Мюнхен над Юрген Клоп и Борусия Дортмунд във финала на "Уембли", след късно попадение на Ариен Робен.

Два сезона по-късно съдбата реши отново да срещне "баварците" и "лос блаугранас" на последното стъпало преди финала.

Този път испанският гранд си би взел поуките и, воден от звездното трио Меси-Суарес-Неймар, си осигури чудесен аванс от 3:0 след първия двубой.

В реванша, Пеп Гуардиола, който бе преминал в другия лагер, опита да затрудни бившия си отбор, но успехът с 3:2, се оказа крайно недостатъчен.

Така "каталунците" се добраха до финала в Берлин, където след 3:1 срещу Ювентус, вдигнаха петия си трофей от Шампионската Лига.

През този сезон отново Байерн надделя над Барселона в мач от елиминационната фаза и ако традицията бъде спазена, на 23 август в Лисабон, би трябвало Роберт Левандовски и компания да ликуват с трофея.

В допълнение към това твърдение може да добавим и че "бавараците" са спечелили единствения си дуел със следващия им опонент Лион, който не е от групова фаза.

Това стана през 2010-та година, когато отново на 1/2 финал, воденият тогава от Луис Ван Гаал отбор, отстранява "хлапетата" след два успеха с 1:0 и 3:0.

Негативното в онзи случай бе, че на финала германският колос отстъпи на Интер на Жозе Моуриньо.

Не на последно място фактът, че тимът на Ханс Флик е единствения от останалите четири, печелил турнира, също увеличава шансовете на "баварците" за още един триумф.

Въпреки това едно е сигурно: ПСЖ, Лион и РБ Лайпциг няма да се дадат без съпротива и може да очакваме зрелищни сблъсъци в Португалия.

Полуфиналите са на 18 и 19 август, а големият финал е в неделя - 23 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Ботев (Пд) се надяват да избегнат съдбата на Левски
От Ботев (Пд) се надяват да избегнат съдбата на Левски
Росен Рапчев: Около 16% е спадът на тежките пътни произшествия тази година
Росен Рапчев: Около 16% е спадът на тежките пътни произшествия тази година