НОВИНИ

Защо ескалира недоволството в актьорската гилдия - аргументите на Христо Мутафчиев и заместник-министърът на културата Весела Кондакова

bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 05.06.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

Защо ескалира недоволството в актьорската гилдия? По темата разговаряхме с Христо Мутафчиев, актьор, председател на Съюза на артистите, и Весела Кондакова, заместник-министър на културата.

Живеейки в тази държава, вие знаете защо може да ескалира едно недоволство, още повече от социална гледна точка, това каза Христо Мутафчиев и подчерта, че исканията на актьорите не са политически, а социални.

"На всеки две години Съюзът на артистите участва в подписването на браншоси споразумения, в които се определят освен всички останали условия за работата в сектора, се определят и началните стартови заплати в зависимост от икономическото и финансовото състояние на държавата. Това са началните стартови заплати, от които секторът трябва да започне да расте нагоре. Определят се и коефициентите, по които се работи. Определят се и коефициентите прослужено време", обясни той.

Посочи, че в последното споразумение началната стартова заплата беше 900 лева. Оттам растяха заплатите в сектор "Сценични изкуства". "Ако тогава това беше нормално, с растящата инфлация с цените, които галопират, смятам, че трябва да се промени началната стартова заплата в нашия сектор, за да може хората да работят нормално. Искаме началната стартова заплата да е 2000 лева", категоричен е Мутафчиев.

Той поясни, че Министерство на културата не може да повиши заплатите в нашия сектор, защото има делегирани права на директорите, които би трябвало и могат да го правят. "Но МК може да поиска от Министерски съвет акт с постановление на МС, с което да увеличи субсидията от 3 на изчислени 7, 8 или 9% и така заплатата на всеки един може да се увеличи".

Според зам.-министъра на културата Весела Кондакова това е обект на много сериозни преговори с Министерство на финансите. Беше скептична, че би могло да се постигне успех, тъй като освен за заплати, трябва да имаме предвид, че за институтите се е повишила изключително много издръжката.

Министерство на културата ще направи калкулациите, ангажира се тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да поддържаме автомобил за дълго пътуване през лятото?
Как да поддържаме автомобил за дълго пътуване през лятото?
Хеттрик срещу Бенин изкачи Мане в голмайсторската листа за Сенегал
Хеттрик срещу Бенин изкачи Мане в голмайсторската листа за Сенегал