НОВИНИ

Защо се отлага влизането ни в еврозоната - коментар на Владимир Сиркаров и Бранимир Ботев

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 20.02.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

България няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 година, обясни преди дни финансовият министър Росица Велкова. Причината е, че четири закона не са били приети от редовното Народно събрание, а това е било проследено от международните ни партньори. Само три закона са минали на първо четене през комисии. Темата коментираха в студиото на "Денят започва" президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев и икономическият анализатор Владимир Сиркаров.

"Във временния отчет за развитието на икономиката в рамките на ЕС в следпандемичния период България е в дъното на таблицата. Страните, които са водещи, превишават България с ръст 7 - 8 пъти като темп. Очевидно е, че инфлацията ще е проблем за цяла Европа, но тя се превръща в огромен проблем за България, защото не виждам никакво адекватно управление", заяви Бранимир Ботев.

Финансовият министър: Приемането на еврото у нас се отлага

"Генерално виждаме, че хората са запознати с основния процес и основните предизвикателства - това е инфлация основно. Паралелът с Хърватия, защото коментирахме, че може да се направи компромис, не е коректен - при нас инфлацията съотнесена Маастрихтски критерий е доста повече спрямо тази в Хърватия. Тоест компромисът за нас би трябвало да бъде доста по-сериозен. За съжаление, виждам проблеми през 2023 година и по други два критерия, които към края на годината могат да излязат наяве - бюджетният дефицит и дългосрочните лихвени проценти", коментира Владимир Сиркаров.

Министърът на финансите: Не се отказваме от еврото, новата ни цел е друга дата през 2024

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Демерджиев: Очакваме техническа помощ от ЕК за опазване на границата
Иван Демерджиев: Очакваме техническа помощ от ЕК за опазване на границата
Тейлър Фриц спечели титлата от турнира в Делрей Бийч
Тейлър Фриц спечели титлата от турнира в Делрей Бийч