НОВИНИ

Защо УЕФА реши да запази името на Евро 2020?

bnt avatar logo
от Станислава Кръстева
11:16, 11.06.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Евро 2020
Скилзи - талисманът на Евро 2020
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Въпреки че Евро 2020 беше отложен с една година заради пандемията от коронавируса, името на надпреварата и най-вече годината в него остана 2020. Надпреварата стартира днес с двубоя между Турция и Италия.

Защо обаче от УЕФА решиха да не променят името? Отговорът е много прост – пари.

„Решението отговаря на обвързаността на УЕФА да направи Евро 2020 устойчив турнир, без създаването на излишни отпадъци. В момента на отлагането на шампионата бяха произведени много брандирани стоки и продукти. В случай на смяна на името и логото се налагаше да унищожим и произведем нови“, се казва в отговора на УЕФА.

„Логото ще ни служи като напомняне, че цялото футболно семейство трябва да е обединено в борбата с пандемията срещу COVID-19.”

1-8-3-9… Любопитните факти от еврофиналите

Решението да не се променя името беше взето още през есента на 2020 година. УЕФА потвърди официално, че турнирът ще се състои през 2021 под наименованието UEFA EURO 2020. В същото време всички сувенири, посветени на финалите, както и логото останаха непроменени.

„Да сменим логото – щеше да ни струва твърде скъпо. Това са десетки милиони евро, защото беше произведено огромно количество продукти не само от страна на УЕФА, но и от партньорите ни, спонсорите и рекламодателите“, заяви генералният директор на Евро 2020 в Санкт Петербург Алексей Сорокин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България срещу Нидерландия в търсене на втори успех в Лигата на нациите
България срещу Нидерландия в търсене на втори успех в Лигата на нациите
Куба преустановява депозитите в долари заради санкциите на САЩ
Куба преустановява депозитите в долари заради санкциите на САЩ