НОВИНИ

Защо жителите на няколко севлиевски села не могат да изберат кмет на кметство?

ЦИК: Това не са кметства, за да избират кмет на кметство по смисъла на закона

bnt avatar logo
от БНТ
13:13, 29.10.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение сред жителите на няколко севлиевски села, които днес могат да гласуват за кмет на община и Общински съвет, но не могат да участват в избора за кмет на населено място.

В село Стоките има шестима кандидати за кмет, които са водили предизборна кампания. Кметът, който ще бъде избран, ще управлява и още 6 населени места - те са т. нар. съставни населени места. В три от тях има секции - Угорелец, Тумбалово и Селище. Днес обаче стана ясно, че хората там няма да може да гласуват за кмет на населено място, не пристигнаха от ЦИК и протоколи. В ОИК до последно са очаквали да дойдат, нямат до момента и официален писмен отговор от ЦИК как ще постъпят в изборния ден.

"Имаме 4 официални писма до ЦИК и до администрацията на Министерския съвет, а за проблема е информиран и областния управител на Габрово. Официален отговор нямаме. Водихме множество телефонни разговори. Секретарят на ЦИК Севинч Солакова се включи в казуса и благодарение на нея имаме информация, че протоколи за тези избори няма да получим, че няма да получим отговор от ЦИК и в тези населени места няма да се избира кмет на кметство", каза представител на ОИК - Севлиево.

"Това не са кметства, за да избират кмет на кметство по смисъла на закона. Избирателите, които живеят в тези населени места, имат право да гласуват за кмет на съответната община и за Общински съвет. Така, че това не е нарушение. Тези населени места нямат статут на самостоятелно кметство, за да избират кмет на кметство", обясни за БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

От община Севлиево казаха, че има казус и обясниха какъв е той:

"В случая, когато има съставни изборни секции, в които гласуват не само хората от даденото населено място, оформено като кметство с над 100 жители, а има и такива, които гласуват от съседни села с под 100 души население, според Изборния кодекс, те нямат право да гласуват", каза инж. Йорданова, и. д. кмет на община Севлиево.

Вижте повече в прякото включване на Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иво Иванов пред "Арена спорт": Александър Везенков изуми НБА
Иво Иванов пред "Арена спорт": Александър Везенков изуми НБА
Радослав Росенов пред "Арена спорт": Голямата цел е квота за Париж 2024
Радослав Росенов пред "Арена спорт": Голямата цел е квота за Париж 2024