НОВИНИ

Затруднено е корабоплаването заради ниски нива на Дунав при Белене

затруднено корабоплаването заради ниски нива дунав белене
bnt avatar logo
от БНТ
21:12, 23.09.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Ниските нива на Дунав затрудняват корабоплаването в българския участък на реката.

Най-критична е ситуацията в района на Белене и край Свищов. От Изпълнителна агенция "Морска администрация" съобщиха, че е въведен режим на преминаване на критичните участъци, който указва на корабоводителите откъде е безопасно да ги преодолеят.

В района на Белене има 22 самоходни кораба с общо над 70 баржи и шлепове. Те изчакват вдигане на нивото на реката, като някои от тях вече са започнали да разпределят товара си на повече съдове, за да могат да минат през плитчините.

Ниските нива на Дунав в българския участък са от началото на септември и не са необичайно явление за сезона. Те обикновено продължават около 30 дни. Затова и корабособствениците са предупредени да не пренатоварват съдовете, добавиха от ИА "Морска администрация".

Въпреки това в района на Свищов през последната седмица е имало заседнали кораби за по няколко часа, но те са били претоварени и са продължили по пътя си. Към момента до Попина има два заседнали кораба, а един е до Загражден, където днес нивото е 132 см под условната кота 0. Причините за това все още не са установени, като не е изключено да се дължи на човешка грешка.

И трите съда не са български. Те не са с пробойни и не бедстват, не затрудняват и корабоплаването, тъй като са извън плавателния път.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 години от размириците в Катуница (Снимки)
10 години от размириците в Катуница (Снимки)
Спасиха най-голямото дърво в света от горските пожари в Калифорния
Спасиха най-голямото дърво в света от горските пожари в Калифорния