НОВИНИ

Затвориха за няколко часа "Дунав мост" при Русе заради скъсан парапет

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 23.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Възстановено е движението на граничния пункт Дунав мост. За седем часа трафикът беше блокиран заради инцидент с ТИР, който катастрофира заради дефектна фуга на моста и превишена скорост. И от двете страни на границата се образуваха огромни опашки.

Няколко часа след възстановяването на движението бяха необходими, за да се източат опашките от леки автомобили в района на Дунав мост при Русе. Те, както и тежкотоварните автомобили, бяха пропускани в двете посоки само в едната лента, тъй като към момента текат ремонтни дейности по съоръжението.

При удара е бил пробит и резервоара на камиона, и се е наложило мястото да бъде почистено. По информация от Гранична полиция възстановяването на фугата и на мантинелите, отнесени от тира при инцидента, трябва да приключи към този час.

Малко след 3:30 ч. тази нощ е подаден сигнал, че тежкотоварен камион с турска регистрация е катастрофирал в българския участък на Дунав мост.

"Камионът се е завъртял, усукал се е наобратно, ударил двете страни ограничителните системи, които са не само дефектирали, но са прекъснати, и даже ги няма парчета от тях. И съответно беше блокирал целият мост за движение", обясни Стамен Савов,директор на Областно Пътно управление - Русе.

Дефектирала фуга на моста беше посочена като причина за инцидента. Оказа се, че и камионът се е движел с превишена скорост.

Катастрофата предизвика километрични опашки от двете страни на граничния пункт. Коли и камиони останаха блокирани за часове. Сред тях е и автомобилът на Айнур Мустафа.

"До 1-2 часа казаха, че ще се оправи ситуацията. Ще чакаме", каза той.

"Два часа и половина няма никакво движение. От 7 часа сме тука. И стока карам. Пътувам за Букурещ. Но кога ще стане един Господ знае", каза шофьор на камион.

В опашката попадна и екип на Червения кръст с хуманитарна помощ за бесарабските българи в Тераклия.

"Сега ще отидем да минем през Силистра, защото казаха, че ще се отвори пътя най-малко след 4 часа", каза Никлай Величков, БЧК.

От миналата година има одобрен проект за основен ремонт на българската част на Дунав мост. Очаква се в близките дни да бъде обявена процедура за избор на изпълнител.

По темата работят: Теодор Стамболиев, Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море
Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море
Адриан Андреев започна с убедителна победа в квалификациите на US Open
Адриан Андреев започна с убедителна победа в квалификациите на US Open