Заради липсата на работна ръка тонове овощна продукция може да останат неприбрани. Проблемът се задълбочава всяка следваща година.
Пред БНТ производителят Валери Йовев коментира, че като цяло годината не е била добра за черешовите насаждения. Липсата на работна ръка е основен фактор при черешопроизводството. Идват работници от други населени места, но те са недостатъчни. Заплащането е било между 50-70 ст. за събран килограм. За прясна консумация трудът се е заплащал за около 80-90 ст. за килограм. Средно събраната продукция от един човек е около 100 кг за ден, коментира Йовев.
За брането на сливи и ябълки плюс е, че зреят по-дълго, което улеснява събирането им.
Вижте и още във включването на Али Мисанков.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Картата на неравенството по рафтовете: Големите вериги в София са 244 и едва 3 във Видин
Хазната е загубила близо 580 милиона лева от недекларирани горива през 2024 г
Деница Сачева: Няма да участваме в съставяне на друг кабинет в рамките на 51-вото Народно събрание