Заради липсата на работна ръка тонове овощна продукция може да останат неприбрани. Проблемът се задълбочава всяка следваща година.
Пред БНТ производителят Валери Йовев коментира, че като цяло годината не е била добра за черешовите насаждения. Липсата на работна ръка е основен фактор при черешопроизводството. Идват работници от други населени места, но те са недостатъчни. Заплащането е било между 50-70 ст. за събран килограм. За прясна консумация трудът се е заплащал за около 80-90 ст. за килограм. Средно събраната продукция от един човек е около 100 кг за ден, коментира Йовев.
За брането на сливи и ябълки плюс е, че зреят по-дълго, което улеснява събирането им.
Вижте и още във включването на Али Мисанков.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
"Лукойл" с позиция за България: Особеният управител да действа според законодателството
От "Да, България" настояват да отпадне задължението да се ползва от догодина софтуерът за управление на продажбите в търговските обекти
По-високи държавни такси на БАБХ: Бизнесът със сигнали за увеличение от 10 до 30 пъти
НА ЖИВО: Проектобюджетите на ДОО и НЗОК влизат за обсъждане в пленарната зала на първо четене
Прасе-касичка пред парламента: От ПП изразиха недоволството си за бюджета