НОВИНИ

Замърсяването на река Черна: Глоба за ВиК-Смолян

bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 22.08.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Безспорен факт се оказва замърсяването на река Черна в Родопите. 10 000 лева глоба ще наложи екоинспекцията в Смолян на ВиК заради незаконно заустване на отпадни води от градския колектор в реката.

Нарушението беше констатирано в неделя, когато близо 150 килограма риба измря в участък от километър и половина. Първите резултати от взетите от реката проби ще излязат най-рано утре.

Констативният протокол за първоначално установените нарушения вече е връчен на ВиК оператора. Заустването е преустановено, но на места още личат следите от изтеклата в реката мръсотия.

"Ден и половина след като е преустановено изтичането реката е в ужасно състояние - миризма, отложения по камъните, дънни утайки, тя просто прилича на отходен колектор. Въздействието върху водната система в река Черна е било значително", заяви Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян.

От ВиК не отрекоха, че има изтичане на отпадни води от колектора, който в момента се рехабилитира по проекта за воден цикъл на Смолян.

"И в момента такива пробиви има, канализацията се излива в дерета и отива отново в реката. И това е целта на целия проект за пълен воден цикъл на град Смолян - да обере тези луфтове и да вкараме всички отпадъчни води в колектора, съответно в пречиствателната станция. Няма предпоставка строителството на колектора да създаде този проблем, който го считат за екологичен с рибата в Устово", каза още инж. Румяна Янчевска, управител на ВиК-Смолян.

Виновникът за измирането на рибата тепърва ще се установява. Образувано е и досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура в Смолян.

Автор: Величка Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев пред БНТ: От първия ден имах проблеми със селекционната политика в Ботев Пловдив
Станислав Генчев пред БНТ: От първия ден имах проблеми със селекционната политика в Ботев Пловдив
Япония започва да изпуска отпадни води от АЕЦ "Фукушима"
Япония започва да изпуска отпадни води от АЕЦ "Фукушима"