НОВИНИ

Качеството на морската вода: Защо има разминаване при различните изследвания?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:00, 22.08.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не е ясно дали здравните власти от РЗИ-Бургас и учените от Софийския университет, които изследваха водата по плажовете на южното ни Черноморие, ще участват в нова, обща проверка и взимане на проби. Факт е обаче, че резултатите им за качеството на водата се оказаха напълно различни.

Петима биолози от Софийския университет, заедно с експерти от "Активни потребители", са изследвали водата по плажовете в южното ни Черноморие. Проектът се финансира с европейски средства по Програмата за възстановяване и развитие. Той е на стойност над 20 милиона лева, започнал е отскоро и ще завърши след 3 години. По каква методика за взимане на пробите са работили биолозите?

Доктор Иванов от Софийския университет твърди, че всички проби са взети съгласно европейска директива - в стерилни съдове, на 30 см под повърхността на водата, като дълбочината на морето е един метър.

"Важно е откъде се взимат пробите от морската вода, но в повечето случаи ние не знаем къде точно е заустяването и къде е източникът на замърсяването. Затова спазваме точно критериите, както са по европейската директива. Нас ни интересува водата на плажа, там където са хората, а не къде е заустването. Взимаме пробите в стерилни контейнери за еднократно ползване, потапяме ги на 30 см под повърхността, пълнят се и ги затваряме", заяви д-р Сергей Иванов, ръководител на проект "Микробиологични рискове в околната среда".

Каква е методиката за изследване на водата в РЗИ-Бургас? От там вече заявиха, че лабораторията на университета, изследвала пробите, не е акредитирана и оспориха достоверността им.

А днес от съобщението им става ясно, че вземането на проби от морската вода за анализ, както и проверката им, се извършва изцяло по българския държавен стандарт.

Защо има толкова драстично разминаване в резултатите на учените от Софийския университет и здравните власти, които твърдят, че пробите са в норма и водата е чиста.

"И аз като вас в случая в момента гадая защо. Знаем само, че резултатите, които се съобщават, не са това, което ние съобщаваме", допълни д-р Сергей Иванов.

На въпроса за разминаването от РЗИ-Бургас отговориха, че Инспекцията няма практика да коментира получени резултати от друга лаборатория.

Властите в Бургас съобщават още, че през този сезон чревните инфекции в района на изследваните плажове са в норма и няма ръст спрямо същия период на миналата година.

Спорът за качеството на морската вода донякъде може да се реши след съвместни действия за вземане и изследване на проби от въпросните плажове. Но дали това ще стане - засега можем само да гадаем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест медала за България от европейското по бокс за ученици в Словения
Шест медала за България от европейското по бокс за ученици в Словения
14 души са припаднали заради жегата в София
14 души са припаднали заради жегата в София