НОВИНИ

Украйна си върна стратегически важно село на фронта

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:29, 22.08.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Руски бомбардировач е бил унищожен с украински дрон. Би Би Си и украински медии съобщават, че атаката е станала край Санкт Петербург. Заради нападения с дронове днес летищата на Москва бяха временно затворени. При свалянето на единия от безпилотните апарати са нанесени щети на жилищни сгради. На фронта, Киев обяви победа в стратегическо село.

На около 1000 километра от фронта, в Русия, мощни взривове събудиха Красногорск. Град, който се намира на около 3 километра от Москва.

"Събудихме се от силен взрив. Беше около 2:40 часа. Отидох до прозореца и видях летящи стъкла и дограми. Наоколо хвърчаха камъни. Когато слязохме, видяхме, че колата ни е ударена. Казаха, че са свалили дрон", разказа Иван, жител на Красногорск.

От руското министерство на отбраната съобщиха, че няма пострадали. Размерът на щетите не се уточнява.

"Живея на 21 етаж. Взривът беше много силен. Хората крещяха. Не мога да кажа, че беше много страшно, но ние не сме свикнали на подобно нещо. В шок сме", каза Игор, жител на Красногорск.

Дронове са били свалени и над Брянска област, която се намира до украинската граница. На фронта, в запорожкото село Роботинe днес се чуваше стрелба и плач от щастие.

Роботинe паднало под руски контрол почти в началото на войната. От два месеца украинците отново настъпват към него. Сега те достигнаха Роботинe и евакуират местните жители. Руският обстрел, обаче, продължава.

"Войниците чакаха с нас в мазето. После дойде бронираната кола. Направо скочихме в нея. За нас е важно, че отиваме където има мир", Оксана, жителка на Роботинe.

Превземането на Роботинe е стратегическа победа за украинците. През селото минава пътят за Токмак, който е важен пътен и железопътен възел. Ако украинските сили успеят да превземат и Токмак, ще имат възможност да разцепят руските части и да достигнат до Азовско море.

Друга гореща точка от фронта отново е Бахмут. Украинските сили напредват и за седмица са успели да си върнат около 3 квадратни километра в района на града, за който се водеше най-дългата битка от началото на войната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежи спечелиха 5 медала на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика
Младежи спечелиха 5 медала на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика
Нов протест пред Паметника на Съветската армия
Нов протест пред Паметника на Съветската армия