НОВИНИ

Нов протест пред Паметника на Съветската армия

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:04, 22.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Слагането на ограждения около Паметника на Съветската армия е на финалната права. Поредни демонстрации са организирани пред него.

Русия ще разследва оскверняването на Паметника на съветската армия в София

В същото време Министерството на вътрешните работи се ангажира с превантивни мерки за опазване на реда около монумента във връзка с очаквани сблъсъци след футболен мач този четвъртък по инициатива на обединение "Левицата".

"МВР е мобилизирало целия си ресурс. В съответния ден има три големи мероприятия, които ще бъдат реализирани. Няма да се допусне пресичането на лъчовете на съответните мероприятия, отделно от това няма да бъдат допускани на територията на Паметника на Съветската армия съответните футболни фенове и други участници в организираните мероприятия", заяви Костадин Паскалев.

"Виновни за вандалските прояви на шпицкомандите на 17 август не са само конкретните извършители, виновни са длъжностните лица, които трябваше да следят за реда в столицата. Няма да допуснем два месеца преди местните избори десницата в София - ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС да си построят предизборната кампания върху паметника", допълни Мая Манолова, "Изправи се.БГ".

"Обърнахме и внимание на това, че през годините този паметник не веднъж е бил вандализиран, оскверняван. Това се води хулиганство, а в някои случаи и по-тежко провинение. До момента не знаем някой да е санкциониран", каза още Иван Таков, БСП.

"Ако властта не си свърши работата, ще има граждански демонтаж", коментира Иван Сотиров.

"Сега сме в ситуацията, в която институциите си стъпиха в обувките най-сетне, макар и не докрай, и гражданите отново са на мястото си да покажат, че вече е нетърпимо в столицата на Европейска София да има шпагин, който заплашва институции и е символ на насилието под ботуша на тази зловеща армия", заяви Марта Георгиева, общински съветник ДБ.

"Този тотем, този срам за България, решихме да направим мирна акция с чукове, с които показваме, че Паметникът на Съветската армия е с шмайзер нагоре, а ние с чукове и скоро няма да си правим снимки, а да вкараме чуковете в действие", каза още Цветан Томчев, фотограф.

Пред Паметника на съветската армия се проведе и демонстрация на противници на монумента, които дойдоха за снимка с бормашини и чукове.

Вижте още в прякото включване на Виолета Русенова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна си върна стратегически важно село на фронта
Украйна си върна стратегически важно село на фронта
АТП обяви създаването на финансова застраховка за играчите от Топ 250 на мъжкия тенис от 2024 година
АТП обяви създаването на финансова застраховка за играчите от Топ 250 на мъжкия тенис от 2024 година