НОВИНИ

Приключение с влак: Младежи обиколиха Европа с безплатна жп карта (обновена)

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:34, 22.08.2023 (обновена)
18440
Чете се за: 07:25 мин.
Европа
Слушай новината

35 хиляди младежи могат да пътуват безплатно с влак това лято в рамките на инициативата на Европейската комисия DiscoverEU.

Възможност да опознаят Европа по този начин получиха и четирима приятели от Националната гимназия за древни езици и култури. Те кандидатстваха в Европейския младежки портал и бяха избрани да получат безплатна жп карта. Условието е да са навършили 18 г.

За 14 дни четиримата изминаха хиляди километри и посетиха 6 града в ЕС с първа спирка Мюнхен и последна - Загреб.

Вижте във видеодневника как протече дългото пътешествие с влак на Преслав, Калоян, Александър и Денис.

ПЪРВА СПИРКА - МЮНХЕН

Точно в 7:20 ч. от Централна гара София започна приключението на четиримата пътешественици. От 8-и коловоз.

"Любопитно за софийската гара е, че няма 9-ти коловоз, така че нашият влак ще е редом до този, с който Хари Потър отива в Хогоуортс", сподели Преслав на тръгване.

След 5-часово пътуване с бързия влак до Видин, те се прекачиха за Крайова, а в 1 ч. през нощта смениха поредния влак в Арад.

"От Арад до Виена, 7 часа, беше без контакти и без осветление. Седалките бяха каменни. Беше произведен може малко преди двамата сумарно да се родим, 50-те години. Преди това от Крайова до Арад беше също готино, хубаво влакче, като нашите. От Видин до Крайова беше много забавно - три часа за стотина километра, с пътнически влак. Дивия румънски запад. Единственото, което си струва да се види е Дунава със сръбската граница. Всички останало е прерия и коне, много коне и каубои", разказват Преслав и Калоян вече от австрийските железници, които им се сториха като самолет в сравнение с предишните влакове.

И установиха, че дори предлагат собствена марка мед. И така след поредното прекачване във Виена, младежите, макар и уморени, се потопиха в атмосферата на Мюнхен.

ВТОРА СПИРКА - ПРАГА

След като пропътуваха над 1500 км за близо 30 часа, за да стигнат от София до Мюнхен, и след като разгледаха германския град, четиримата съученици се отправиха към следващата спирка от маршрута си.

До Прага отново смениха няколко влака и се натъкнаха на различни ситуации, включително препълнени вагони. Но пристигнаха успешно до чешката столица.

Подобно на Преслав, Калоян, Александър и Денис, над 200 хиляди 18-годишни младежи са пътували безплатно с влак от началото на инициативата на Европейската комисия през 2018 г.

Идеята е, че пътувайки предимно с влак (има изключения за участниците, които живеят на остров или в отдалечен район), младежите имат възможност да опознаят впечатляващите пейзажи на Европа и нейното разнообразие от големи и малки градове. Всяка година се провеждат два кръга на кандидатстване, а успешните кандидати се награждават с карта за пътуване. Тя може да бъде използвана в рамките на 30 дни.

С такава карта в джоба след Мюнхен и Прага, нашите герои се отправят към Краков.

ТРЕТА СПИРКА - КРАКОВ

Четиримата пътешественици успяха да стигнат и до Краков, но малко объркаха влаковете. В един момент се оказаха на път за Варшава, но сравнително навреме поправиха грешката си.

Благодарение на гъвкавите условия на безплатната жп карта, те спокойно можеха да сменят влаковете, докато се окажат на желаната гара.

ТУК са обяснени всички условия за безплатно пътуване в рамките на инициативата на Европейската комисия DiscoverEU.

А във видеата четиримата отново ни правят съпричастни със своите преживявания - какви са чешките и полските влакове и на какъв фестивал се натъкнаха в Краков.

ЧЕТВЪРТА СПИРКА - БУДАПЕЩА

Патица от Краков и приятели във влака - така Преслав обобщи пътуването на четиримата младежи от Краков до Будапеща. За да изминат поредната отсечка, отново имаше смяна на вагони, но този път внимаваха и всичко мина безпроблемно. Установиха, че вагон-ресторантът в унгарските железници е истински ресторант с меню, сервитьор и бакшиши, но и много вкусна храна. Още за впечатленията им във влака и от гарата в Будапеща, която е в ремонт, разказват самите те.

В Будапеща четиримата приятели бяха запленени от изпълнения на класическа музика на поредния фестивал, на който попаднаха, не успяха да посетят замък, но видяха ново строителство в града. Това е може би най-тъжната спирка от маршрута им, защото тук се разделят.

Александър и Денис поемат обратно към София по неотложни дела, а Преслав и Калоян се отправиха към Триест, за да проверят как е на италианското море. И четиримата отново ги чакат дълги часове с влак, но и красиви гледки по пътя.

ПЕТА СПИРКА - ТРИЕСТ

Преслав и Калоян пътуваха луксозно с италианските железници до Триест и много харесаха града, който се оказа популярен главно сред италианците. Отидоха и на плаж, преди да поемат към последната си спирка в Загреб.

През това време Александър и Денис се прибраха в България с едно прекачване в Крайова и малко спринт накрая. Във видеата двамата споделят преживяванията си.

ШЕСТА И ПОСЛЕДНА СПИРКА - ЗАГРЕБ

След Триест и дълъг, но любопитен престой в Любляна, Преслав и Калоян се качиха на последния влак от невероятното си пътешествие, който ги отведе в Загреб. Така официално зад гърба им, с всички прекачвания, са 3890 километра, 18 влака и над 10 града.

От хърватската столица ще се приберат у дома с нощен автобус, а причината е следната:

"От Загреб до София няма директна връзка с влак поради ремонтни дейности в Сърбия, а и вече сме използвали всичките си дни за пътуване с жп карта", обясни Преслав.

За финал момчетата се обърнаха към своите връстници и тези, които предстои да навършат 18 години:

"Записвайте се за програмата и създайте своя незабравим маршрут с влак!"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оперираха Пеп Гуардиола, няма да води Манчестър Сити до средата на месец септември
Оперираха Пеп Гуардиола, няма да води Манчестър Сити до средата на месец септември
Локомотив Пловдив продаде Матеус да Силва на азербайджанския Карабах
Локомотив Пловдив продаде Матеус да Силва на азербайджанския Карабах