НОВИНИ

Екоминистерството и БАН представят обобщена информация за чистотата на Черно море

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 22.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

След изследването на "Активни потребители", което показа замърсена с ешерихия коли морска вода до 41 пъти над нормата на някои от южните ни плажове, държавата се задейства и институциите назначиха нови проверки. Днес те показаха нещо съвсем друго - че водата е чиста. Изследванията са на учени от Института по океанология към БАН, Басейнова дирекция и Министерството на околната среда. Все пак имало проблем, свързан с човешката дейност.

Чистотата в Черно море страда най-много от прекомерното използване на торове - това показва изследването, представено днес. За пореден път учените подчертаха, че въпреки това всички проби, взети през сезона, показват, че в Черно море няма сериозни замърсявания.

Заедно с министъра на околната среда Юлиян Попов те призоваха за повече доверие в научните изследвания, като министър Попов отхвърли и твърденията, че министерството крие проблемите, за да подпомогне туризма. Данните, съобщени днес, са част от по-голям доклад, свързан с морската екосистема.

Прекомерното използване на торове замърсява Черно море. Те насищат морето с азот и фосфор, от което планктонът се развива бурно и изчерпва кислорода. Това е един от основните изводи в доклада, които посочи директорът на Института по океанология доцент Вълчев.

"По отношение на климатичните промени се наблюдава едно презатопляне на повърхността, липса на студени зими, в резултат на което по-слабо се охлажда повърхностният слой на Черно море, което води до промени в стратификацията на басейна", заяви доц. д-р Николай Вълчев, директор на Института по океанология "Фритьоф Нансен" към БАН.

Последиците от климатичните промени вече се наблюдават в и край Черно море, но ние все още можем да повлияем върху тях, като променим поведението си, смятат учените.

"Да намалим замърсяването, включително с пластмасови отпадъци, и от друга страна, доколкото е възможно да се избегне, да се замести използването на фосилни горива с други алтернативни и възобновяеми енергийни източници", допълни доц. д-р Николай Вълчев.

Много е важно дългосрочните политики у нас да са базирани именно на такива научни доклади, а не на емоции в социалните мрежи, подчерта екоминистърът Юлиян Попов. Той коментира зачестилите публикации за проблеми по крайбрежието ни и обвиненията, че институциите ги крият.

"Не е работа на Министерството на околната среда да крие данни, за да популяризира туризма. Не е работа на Министерството на здравеопазването да крие данни, за да популяризира туризма. Всяко едно проучване, всеки един ангажимент на гражданите, в една или друга ситуация би трябвало да бъдат взимани предвид. И това е моето предложение - да бъде дискутирано със съответните институции, които правят това изследване по установена и позната методология", каза още Юлиян Попов, министър на околната среда и водите.

Черно море е уникална екосистема, за да я опазим трябва да имаме достатъчно научни познания за нея, напомниха учените.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Ризов зае 28-о място на пушка от положение легнал на световното първенство по спортна стрелба в Баку
Антон Ризов зае 28-о място на пушка от положение легнал на световното първенство по спортна стрелба в Баку
Бабата на Нургюл: Тя е победител, второ място също е победа
Бабата на Нургюл: Тя е победител, второ място също е победа