НОВИНИ

Ананиев за промените в НК: Не отпада отнемането на автомобили, ще се прецизират текстовете за наркотици

bnt avatar logo
от БНТ
08:19, 22.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Обсъжданите промени в Наказателния кодекс за санкциите на шофьорите не са за отпадане конфискацията на автомобили, а по отношение на наркотиците и взимането на кръвни проби. Това каза в "Денят започва" депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

Той обясни, че законът е ясен относно употребата на алкохол, но трябва да се прецизират текстовете за наркотиците и техните аналози.

"Защото може да се окаже, че сте взели две хапчета за глава и са ви свалили табелите на колата. Проблемът е, че в момента има само четири лаборатории и огромен обем от тестове, които трябва да се извършат".

Ананиев призова водачите да четат листовките на лекарствата, за да проверят дали ще повлияят на шофирането.

По думите на Ананиев приетите промени са ясни, но много малко хора четат конкретиката. Посланието е законът да има възпираща цел.

"Резултатите са видими - в седмицата преди влизане на закона са заловени 130 човека с алкохол и наркотици, в седмицата, в която влиза законът, са 122, следващата - 58. Хората не си позволяват да пият, да използват субстанции и после да шофират", каза депутатът.

Точката за конфискация също е ясна, тя започва със "Съдът отнема", а не МВР, подчерта Ананиев. Конфискацията на автомобил може да стане само след съдебно решение.

"От 6 години действа закон, според който ако шофьор бъде заловен с алкохол до 0,5 промила или под влиянието на наркотици, полицаите могат да свалят табелите на автомобила от 6 до 12 месеца. Идеята е, че когато това нещо се случи и се стигне до дело, съдът може и да отнеме автомобила, а ако шофьорът не е собственик, да му наложи глоба, равностойна на цената на автомобила".

При срещата с вътрешния министър от ПП са получили уверение, че до петък областните дирекции на МВР и апелативните и окръжните прокуратури ще започнат да прилагат договорените методически указания и да действат по един и същ начин.

Вижте разговора във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерите на България и Румъния обсъдиха приемането на страните в Шенген
Премиерите на България и Румъния обсъдиха приемането на страните в Шенген
Фабрис Занго стигна и до световното злато в тройния скок
Фабрис Занго стигна и до световното злато в тройния скок