НОВИНИ

Президентското семейство на САЩ посети Мауи след опустошителните пожари

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:15, 22.08.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Ще бъдем до вас толкова, колкото е необходимо - това каза президентът Джо Байдън при посещението си на хавайски остров Мауи. Той беше засегнат от огромен пожар, който отне живота на 114 души, 850 все още са в неизвестност.

Огненото бедствие в Мауи: Жителите на острова обвиняват властите в бездействие

Джо Байдън и съпругата му Джил пристигнаха в Лахайна, най-засегнатия от стихията град, след обиколка по въздуха на опустошения остров Мауи. Освен консултации с местните власти, държавният глава разговаря с оцелели от пожара и с огнеборци.

"Искам всички вие да знаете, че страната ни тъгува с вас, подкрепя ви, и ще направим всичко възможно да ви помогнем да се възстановите, като това ще бъде направено съобразно вашата култура и традиции. Героите са навсякъде. Съседи помагат нa съседи, хавайски лидери предлагат утеха и сила. И това дърво - банян. Един го наречен "нешлифован диамант на надеждата", друг обърна внимание, че огънят не е засегнал корените, така каза - огънят не може да изгори корените. Това е Мауи. Това е Америка. Така че, народе на Хавай, ние сме с вас толкова, колкото е небоходимо - обещавам ви", каза Байдън.

Президентът пристига на Мауи 13 дни след лумването на стихията и на фона на остри критики, че администрацията му не е реагирала навреме на бедствието и помощта за Хавай се е забавила. Част от събралото се множество приветстваше Байдън, имаше и такива, които му показваха неприлични жестове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частично бедствено положение е обявено в Казанлък заради пожара
Частично бедствено положение е обявено в Казанлък заради пожара
Виктория Томова започна отлично на тенис турнира в Чикаго
Виктория Томова започна отлично на тенис турнира в Чикаго