Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Шефът на "Сиела": Софтуерът на машините за гласуване трябва да бъде доразработен за местния вот

bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 22.08.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

ЦИК ще реши кой ще настройва софтуера на машините за местния вот, вероятно ще бъде обявена обществена поръчка. Това каза директорът на "Сиела норма" Веселин Тодоров в "Денят започва".

Той посочи, че от ЦИК още не са търсили "Сиела", но са провели предварителни разговори с производителя на машините "Смартматик" за възможностите и сроковете за доработка на софтуера. За да има достатъчно време, спецификацията трябва да е готова да края на този месец.

Трябва да се определи как ще изглежда началният екран при гласуването. Комбинацията на четири вида избори в едно ще е по-сложна, подчерта Тодоров. На първия екран трябва да се покаже как ще се избира и в кои избори иска гражданинът да участва. Ще има затруднения при хората, които нямат право да участват във всички видове избори.

"Трябва да се опише организационно и софтуерно как това да стане, тъй като машините не съдържат в себе си избирателни списъци. По-скоро административно би могло това да стане - на първия екран да се забрани на избирателя да избира кмет на кметство или на район. Тези случаи ще са малко, но трябва да им се окаже повече внимание от секционните комисии".

Тодоров каза, че ако резултатите от първия тур бъдат обявени до сряда, машините ще могат да се подготвят за втория тур.

"Машините бързо ще се върнат, въпросът е да имаме резултатите, за да знаем какво да заредим в тях. Доста истерично ще е, те обявяват резулатите в сряда, нощта срещу четвъртък и петък се работи, за да се подготвят машините".

На последните парламентарни избори хартията не е отговаряла на спецификацията на много от машините, поради което имаше проблеми и десетки спирания на устройства, обясни Веселин Тодоров.

"Нашият техник влиза, възстановява работата и изборният ден приключва успешно, но не е нормално машините да спират по десет пъти на ден. В машините не се вселява изкуствен интелект, че да спират незнайно, проблемът е механичен".

Вижте разговора във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 15 години в изгнание бившият премиер на Тайланд Шинаватра се завърна у дома и беше осъден
След 15 години в изгнание бившият премиер на Тайланд Шинаватра се завърна у дома и беше осъден
Задържаха група мигранти на пътя Казанлък - Стара Загора
Задържаха група мигранти на пътя Казанлък - Стара Загора