НОВИНИ

Десетки загинали след пожарите в Северна Гърция

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:52, 22.08.2023 (обновена)
5794
Чете се за: 02:45 мин.
Европа
Слушай новината

Десетки загинали след пожарите в Гърция. 26 обгорени тела са намерени в изгоряла гора в областта Еврос в северната част на Гърция, съобщи кореспондентът на БНР Катя Пеева. Според други източници телата са 18. Намерени са от полицията в Националния парк "Дадия", предполага се, че са били нелегални мигранти.

"Предвид факта, че няма съобщения за изчезнали или липсващи жители на околните райони, се разследва вероятността тези хора да са влезли в страната нелегално. Напомням, че вчера бяха изпратени съобщения за известяване на тревога чрез спешния телефон 112 с предупреждения за евакуация на района", заяви Янис Артопиос, говорител на пожарна бригада.

Жителите на околните села близо до пожара са били евакуирани, но намиращите се в гората явно са останали и са попаднали в огнен капан. Евакуират жителите на квартали на Александруполис.

Европейският съюз изпраща спешна помощ на Гърция от самолети и пожарникари. Поради силно ограничена видимост е затворена магистралата в двете посоки от Александруполис към Комотини, предаде кореспондентът на БНР Катя Пеева.

Жителите на крайните квартали на Александруполис се евакуират по обходни маршрути. С частни яхти и кораб на бреговата охрана транспортират хората и по море. Няма опасност за туристите в района. Собственици на хотели съобщават, че те са напуснали още преди два дни.

Огънят изпепелява всичко по пътя си - къщи, коли, заведения, съобщават доброволците. На място действат и сили на армията с лекари и военна техника. Гаси се активно и по въздуха. Работи се при много трудни атмосферни условия със силен вятър и температури около 40 градуса.

Пожари горят в цяла Гърция. В Централна Гърция са евакуирали жителите на 9 села. До Атина пък е пламнала индустриална зона. Огънят е на около 10 км. от центъра на гръцката столица. Огънят на Халкидики, който е горял днес, е бил овладян.

Заради обстановката ЕС е изпратил още 7 самолета, а шест държави са изпратили пожарникари на територията на Гърция. В пълна забрана е движението на хора в планински райони и гори.

Вижте още в прякото включване на Катя Пеева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марко Пяца е отхвърлил възможността да премине в Лудогорец
Марко Пяца е отхвърлил възможността да премине в Лудогорец
Мария Габриел: Сътрудничеството между България и Турция дава отговор на регионални и глобални предизвикателства
Мария Габриел: Сътрудничеството между България и Турция дава отговор на регионални и глобални предизвикателства