НОВИНИ

Разкриха нова схема за измами с онлайн кредитиране в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 22.08.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Нова схема за измами с онлайн кредитиране разкриха "Икономическа полиция" и прокуратурата в Пловдив. Поне 10 са подадените сигнали от потърпевши граждани за последната година. Като главни действащи лица са заподозрени трима млади мъже от София.

Разкритата схема е била насочена към пълнолетни вече младежи. Измамниците ги зарибявали, като им предлагали да участват в благотворителност или онлайн томболи.

Срещу това участие можело да спечелят скъп телефон от флагманската серия на определена марка. За да участват за наградата обаче на жертвите трябвало да се направи снимка с камерата на предлагания телефон, а за потвърждението на участието трябвало да се снима и личната карта от двете страни.

Това била първата стъпка от начертания план. Снимките били правени пред големи търговски обекти. Томбола със скъпата награда въобще не е била предвидена от измамниците, но със събраните лични данни те правели онлайн регистрации в сайтовете на български банки на името на жертвите. И също онлайн откривали техни сметки.

Тегленето на кредити на името на пострадалите ставало лесно с лицево разпознаване от направената снимка и откраднатите вече данни от личната карта. С чуждите самоличности организаторите на схемата са теглили кредити, които стигат до над 50 000 лева, разкриха от "Икономическа полиция".

След сигнал на 19-годишен младеж от Садово в началото на месеца са задържани първоначално двама мъже на 28 и 29 години от София. Те вече са освободени под гаранция. В хода на разследването двамата са посочили като основен ръководител на групата 24-годишния Явор Стоилов от София.

Младият мъж се е укривал дни наред. Бил е обявен и за общодържавно издирване. Преди три дни е заловен във Велинград. Днес районният съд в Пловдив го остави за постоянно в ареста. Част от мотивите на съда бяха, че той може да се укрие или да извърши друго престъпление въпреки чистото му съдебно минало.

"След като бъдат изтеглени кредитите сумите биват усвоявани и биват прехвърлени на поставени лица, за да се скъса връзката с реалните извършители на престъплението. Сумите биват различни, в зависимост от възможността на пострадалите лица каква сума могат да изтеглят като кредит, същата варира, може да е 50-60 000, различни суми", заяви Илия Георгиев, "Икономическа полиция" – Пловдив, сектор "Финансови престъпления".

"В настоящия случай е на 19 000 лева, търсят се и други пострадали, действията по разследването продължават, като работим и в насока вторична престъпна деятелност. Останалите привлечени като обвиняеми признават своята съпричастност към деянието", допълни Димитър Костов, прокурор.

От "Икономическата полиция" в Пловдив призоваха хората да бъдат изключително внимателни на кого и за какво предоставят личните си карти, както и стриктно да следят в какви инициативи се включват.

Нужен е и по-строг контрол върху онлайн кредитирането, защото се оказва, че само срещу копие на личната карта и снимка в профил могат да бъдат изтеглени крупни суми, без какъвто и да е физически контакт между кредитор и кредитополучател.

Вижте още в прякото включване на Димитър Димитров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франс Тимерманс подаде оставка като еврокомисар, Марош Шефчович поема Зелената сделка
Франс Тимерманс подаде оставка като еврокомисар, Марош Шефчович поема Зелената сделка
Почина световноизвестният певец Тото Кутуньо
Почина световноизвестният певец Тото Кутуньо