НОВИНИ

Младежи спечелиха 5 медала на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:35, 22.08.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Поредна повод за гордост. 5 медала донесоха за България учениците ни по астрофизика след отлично представяне на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Полша. Петимата ни олимпийци се конкурираха с 260 състезатели от над 50 държави и спечелиха златен, бронзов и 3 сребърни медала.

Петимата ни олимпийци се потапят в необятния свят на астрофизиката преди години. А знанията им се трупат също като медалите, които печелят от олимпиади и състезания.

"Като бях малък като всички други деца си задавах въпроси, обаче нямаше как да се отговори на всичките и ми казваха "Ще го учите по физика". Затова ми се превърна като фикс идея да се занимавам с това, да си отговоря на въпроси и да разбера света около себе си", каза Баян Гечев, златен медалист, 11. клас в СМГ.

"Мотивацията ми да се занимавам с олимпиади по астрономия е страхотната среда, която имаме в България, която е създадена от Националната олимпиада по астрономия и нашите преподаватели", спадели Лора Лукманова, сребърен медалист, 10. клас в СМГ.

По време на олимпиадата участниците се борят не толкова с другите участниците, колкото с трудните задачи.

"Задачите на тази олимпиада стават все по-трудни и по-трудни, нивото се вдига, но разбира се подготовката също така нараства", обясни ръководителят на групата Захари Дончев.

"Тази година във всичките турове имаше по-вече логика, което всъщност е много хубаво, защото не дава предимство на хората, които просто са изрешили безкрайно много задачи, за да могат да бъдат много бързи в тях, а дава предимство на хората, които могат да мислят и разбират процесите в астрономията и астрофизиката", каза още Лукманова.

"Мотивирани са тези, които вече се занимават с наука, защото те вече знаят какво представлява тя. Колкото повече навлизат в нея, колкото повече четат, толкова по-силно са мотивирани. Човек, който никога не се е занимавал с никоя наука, нито е отделил време да прочете нещо, той не може да бъде мотивиран", каза още Дончев.

"Човек, когато се роди, той няма никакви познания за света около себе си, никакви познания, умения и цял живот ги натрупва и мисля, че есенциално човек да познае света около себе си, астрофизиката е един начин за това, но не единствен", добави Гечев.

За 14 участия на Олимпиадата по астрономия и астрофизика до момента България има спечелени 14 златни, 21 сребърни и 23 бронзови медала.

Репортер: Цанка Николова, Татяна Кисьова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бернардо Силва е взел решение да остане в Манчестър Сити
Бернардо Силва е взел решение да остане в Манчестър Сити
Украйна си върна стратегически важно село на фронта
Украйна си върна стратегически важно село на фронта