НОВИНИ

Огнен ад в Гърция: Откриха десетки обгорени тела при пожар

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 22.08.2023
5159
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Огненият ад в Гърция се завърна. Стихията бушува в района на Александруполис, в област Еврос и стига на 10 км. от границата с България. Днес гръцките пожарникари откриха десетки изпепелени тела в гористия район на Дадя.

Гръцките медии съобщават за 26 загинали в пламъците, но претърсването на района продължава. Предполага се, че става дума за групи мигранти, които са попаднали в огнен капан.

Жителите на селата близо до пожара са били евакуирани. Местността попада в едни от най-използваните от нелегални мигранти маршрути по пътя им от Турция към България и Европейския съюз.

Пожарникари откриха телата на 26-те жертви на огъня в резервата Дадя, който се намира до турската и българската граница.

Властите предполагат, че са нелегални мигранти, които са се криели в гората. Ако бяха подали сигнал, щяха да ги спасят, казват пожарникарите. Води се разследване с опасение, че може да има още жертви.

"Предвид факта, че няма съобщения за изчезнали или липсващи жители на околните райони се разследва вероятността тези хора да са влезли в страната нелегално. Напомням, че вчера бяха изпратени съобщения за известяване на тревога чрез спешния телефон 112 с предупреждения за евакуация на района", заяви Янис Артопиос, говорител на пожарна бригада.

Остава критична пожарната обстановка в град Александруполис. Евакуираха жителите на крайните квартали на града, до които достигна огънят.

Стихията унищожава всичко по пътя - горски масиви, къщи, автомобили, заведения. Според собствениците на хотели туристите са напуснали още преди два дни след предупреждение от гръцките власти.

Местните жители днес след обяд се евакуираха по посока Комотини. Други ги отдалечиха от опасни райони с кораб на бреговата охрана и частни яхти.

Ферибот беше превърнат във временна болница, след като огънят и гъст дим достигнаха до университетската болница в града. Част от пациентите са в тежко състояние, казват лекарите, които се грижат за тях.

"Имаше план за спешна евакуация. Първо интубираните недоносени бебета. След това най-тежките случаи. Те бяха изведени първи. Дойдоха специални линейки от целия регион. Работя тук от 27 години. Никога не съм виждал подобно нещо. Прилича на бойно поле. Носилки навсякъде, пациентите по земята, с включени системи. Взехме им лекарствата, всичко за вливанията. Като на война!", коментира Никос Гьокцидис, медицински работник.

Поради слаба видимост е затворена в двете посоки магистралата Александруполис - Комотини. Друг огнен фронт е активен до град Комотини в последните часове.

Властите изпращат съобщения по мобилните телефони хората от няколко села в региона да са в готовност за евакуация.

Не беше пощаден от огъня и полуостров Халкидики, където почиват хиляди българи. Там огънят беше бързо локализиран в горски терен и не достигна до хотели. Няма опасност за туристите.

В този час няма активни пожарни огнища непосредствено до българската граница. Вятърът промени посоката и няколко пожара бяха локализирани. При тези метеорологични условия - силен вятър и температури до 40 градуса, вятърът е основен фактор, признават пожарникарите от област Еврос.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марио Богданов беше преизбран на поста вицепрезидент на Европейската федерация по Таекуон-До ITF
Марио Богданов беше преизбран на поста вицепрезидент на Европейската федерация по Таекуон-До ITF
Шест медала за България от европейското по бокс за ученици в Словения
Шест медала за България от европейското по бокс за ученици в Словения