НОВИНИ

Затягат мерките в Пловдив: Влиза в сила ограничение за търговските обекти

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 20.10.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

109 са новите случаи на коронавирус в Пловдив за изминалото денонощие. Днес в града започнаха засилени проверки от страна всички институции дали се спазват противоепидемичните мерки.

Отново влиза в сила и ограничението в големите търговски обекти да пазаруват до 100 души, а чакащите отвън да спазват 2 метра дистанция.

Екипите на РЗИ, полицията, Инспекцията по труда и Българската агенция по храните от сутринта започнаха своите проверки по големите хранителни и нехранителни обекти.

Управителите на магазините още вчера са получили новата заповед на Областния кризисен щаб. Охранителите следят колко хора има вътре в магазините, получават постоянна информация и от касите. При увеличаване на потока от потребители ще започне спиране на хората отвън.

Управителите не пожелаха да застанат пред камерата ни, но коментираха че по-голям ефект би имало ако се въведе задължителен прозорец за пазаруване на хората над 60 години, например в сутрешните часове след което те да не се допускат в търговския обект. Според тях, когато говорим за засилен контрол, той трябва да се прилага за всички браншове, в това число и нощните клубове и ресторантите.

Проверка на БНТ установи, че масово се носят маски вътре в магазините, но пък имаше огромно струпване на потребители на близкия открит пазар, където почти никой не носеше маски, нито спазваше дистанция от 2 метра.

Атанас Чернаев, директор на Инспекция по труда - Пловдив: Днес съвместно с органите на МВР ще работят два екипа, а останалите екипи в инспекцията ще работят по реда, който е на дирекцията. Наказанията, които са предвидени в Кодекса на труда са същите като останалите нарушения, свързани с осигурени безопасни условия на труд от 1500 до 15000 лв.

Носят ли пловдивчани маски в градския транспорт

При проверките ще се съставят предписания, а законно предвидените глоби са от 300 до 1000 лева за физически лица, а за фирмите от 500 - 2000 лева.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат вечерен час за непълнолетни в Гоце Делчев
Въвеждат вечерен час за непълнолетни в Гоце Делчев
Царско село поиска сметка от съдийте за неотсъдена дузпа срещу Лудогорец (ВИДЕО)
Царско село поиска сметка от съдийте за неотсъдена дузпа срещу Лудогорец (ВИДЕО)