Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Затягат мерките в Смолян от понеделник

от БНТ
18:05, 28.01.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
затягат мерките смолян понеделник
Слушай новината

От понеделник се затягат противоепидемичните мерки в Смолянска област, реши на заседание Областният кризисен щаб.

Щабът се събра спешно, заради нарастващата заболеваемост от коронавирус. Към днешна дата тя е 1703 на 100 000 души и областта вече влезе в Трети етап, според новия план на правителството.

В региона има ясно изразена тенденция за нарастване на положителните случаи на COVID-19. Двойно повече са регистрираните случаи при деца и ученици. 70 на сто от направените PCR тестове излизат положителни. Така щабът реши от понеделник - 31 януари да се ограничи до 50% капацитета и работната площ в обектите със значение за общественото здраве.

Затварят нощните заведения в Смолянска област заради COVID-19

Това означава ограничаване на капацитета на всички обекти, които работят с клиенти. Касае и заведенията за хранене и развлечение, където се забранява и посещението на непълнолетни лица след 22.00 часа. Работното им време обаче няма да се ограничава.

За учениците се въвежда нов режим на обучение след междусрочната им ваканция.

За периода 7 - 11 февруари се преустановяват присъствените учебни занятия на учениците от 6-и, 8-и, 9-и и 11-и клас. За учениците от 5-и, 7-и, 10-и и 12-и клас учебният процес остава присъствен, при спазване на противоепидемичните мерки.

За периода 14 -18 февруари се преустановяват присъствените учебни занятия на учениците от 5-и, 7-и, 10-и и 12-и клас. За учениците от 6-и, 8-и, 9-и и 11-и клас, учебния процес остава присъствен. Присъствено продължават да се обучават учениците от 1-ви до 4-ти клас.

Онлайн обучение за големите ученици в 8 смолянски училища

В областта се увеличава се натиска в лечебните заведения и в доболничната помощ. Към момента, от 165 легла за неусложнени ковид пациенти, свободни са 30%. От 11 интензивни легла, свободни са 4. Леглата ежедневно се наблюдават и при необходимост има възможност да се увеличат. Осигурени са лекарства и кислород, проблем остава липсата на персонал.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Османи пред парламента в РСМ: Не е засягана темата за идентичността и езика
Османи пред парламента в РСМ: Не е засягана темата за идентичността и езика
София и Скопие готвят съвместно честване на рождения ден на Гоце Делчев (Обзор)
София и Скопие готвят съвместно честване на рождения ден на Гоце Делчев (Обзор)