НОВИНИ

Затягат режима на придвижване във "Филиповци" и "Факултета"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
13:02, 15.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
Здраве

От СДВР и Столичната община въведоха по-строг режим за придвижване в кварталите "Филиповци" и "Факултета".

Причината е регистрираният ръст на заразени с COVID-19 и установени огнища на зараза. Заповедта е издадена от директора на Столичната здравна инспекция по предложение на общинския оперативен щаб.

Забраняват се събирането на повече от двама души на улици и в междублокови пространства, както и семейни тържества. Ще бъдат налагани санкции на всички почистващи фирми, чиито служители не носят предпазни маски и ръкавици по време на работа. Новата организация на двата квартала ще остане така до второ нареждане.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Няма да може да се излиза, освен в случаите, в които хората отиват на работа, което се доказва със служебни бележки, също така ще бъде ограничено движението вътре в квартала. Ще се допуска излизане до магазина за хранителни стоки, до аптека или за медицинска помощ. Разговарях с министъра на вътрешните работи да осигури допълнителни сили , защото всички служители на общинска полиция и СДВР са на терен.

Кметът на София обяви решенията на Софийския оперативен щаб в профила си във Фейсбук. Решението за по-строгите мерки е било взето на съвместно заседание с Националния оперативен щаб, проведено при премиера Бойко Борисов.

Вижте решенията на Софийския оперативен щаб:

От 00.00 ч тази нощ се въвежда частично ограничителни мерки на територията на кв. „Факултета“ и кв. „Филиповци“. Причината е регистриран ръст на случаите на заразени с COVID-19 и установени огнища на зараза с голям брой контактни лица. Заповедта за ограничителните мерки се издава от директора на Столичната здравна инспекция д-р Пенчев по предложение на софийския оперативен щаб.

До второ нареждане се забранява влизането и излизането от „Филиповци“ и „Факултета“, освен за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ. Ограничава се и движението на територията на двата квартала, с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване на храна и лекарства. Забраняват се събирането на повече от двама души на улици и в междублокови пространства, както и отбелязването на семейни тържества със събиране на близки.

✅ Директорът на СДВР старши комисар Хаджиев организира дейността на контролно пропускателните пунктове. По молба на кмета Фандъкова министър Младен Маринов ще осигури за тях и допълнителен ресурс от МВР.

✅ От днес екипи на СРЗИ започнаха взимането на проби от установени контактни лица на заразените с коронавирус. Тяхната работа в следващите дни ще бъде подпомогната от доброволци на Столична община. В двата района се изпълнява засилено почистване и дезинфекция.

✅ По заповед на столичния кмет ще бъдат налагани санкции на всички почистващи фирми, чийто служители не носят предпазни маски и ръкавици по време на работа на територията на София.

Безплатното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона се удължава до 26 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ген. Мутафчийски посети новооткритата лаборатория за Covid-19 в Пловдив
Ген. Мутафчийски посети новооткритата лаборатория за Covid-19 в Пловдив
Пуснаха Нено Димов под домашен арест
Пуснаха Нено Димов под домашен арест