НОВИНИ

Завърши плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

завърши плановият годишен ремонт пети блок аец козлодуй
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
bnt avatar logo
от БНТ
11:34, 10.06.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Блокът бе включен в националната електроенергийна система в 9:53 часа, след извършена проверка и издадена положителна оценка от страна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), съобщиха от пресцентъра на централата.

В изпълнение на програмата на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация на доставките на ядрено гориво, в реактора на блока са заредени 43 касети, произведени от "Уестингхаус". С това е поставено началото на 4-годишния процес на поетапен преход на пети блок към ядрено гориво тип RWFA. Разрешението за използване на новото гориво бе издадено от Агенцията за ядрено регулиране на 22 април 2024 г. след задълбочена оценка на безопасността.

Необходимите за първото презареждане касети бяха доставени в атомната централа през април 2024 г., след като на 19 януари 2024 г. АЯР издаде на АЕЦ "Козлодуй" разрешение да съхранява новия тип ядрено гориво. При извършения по време на доставката задължителен контрол бе потвърдено, че всички получени касети съответстват на изискванията, заложени в договора с "Уестингхаус" за изработка и доставка на касетите с ядрено гориво.

По време на ремонта на пети блок, започнала на 5 май, са извършени необходимите дейности по поддръжка и ремонт в съответствие с лицензионните задължения и изискванията на технологичните регламенти за безопасна експлоатация. Направено е превантивно техническо обслужване на съоръженията, функционални изпитания, проверки, специализирани инспекции и диагностичен безразрушителен контрол.

По график е изпълнен предвиденият комплекс от мерки, насочени към повишаване на безопасността и обезпечаване на дългосрочната експлоатация на блока. Натоварването на пети блок се извършва съгласно технологичния регламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефка Костадинова предизвика фурор на Олимпийския стадион в Рим
Стефка Костадинова предизвика фурор на Олимпийския стадион в Рим
Жиру: Дойде моментът да направя избор в полза на семейството
Жиру: Дойде моментът да направя избор в полза на семейството