НОВИНИ

Заведенията днес: Човек до човек, маса до маса - без дистанция

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:03, 09.05.2020
6257
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

Почивният ден в съчетание със слънчевото време накара десетки да излязат в центъра на София днес.

Заведенията на открито работеха с пълен капацитет, но задължителната дистанцията от метър и половина между масите и клиентите се срещаше рядко.

Правилата важат за едни, но други ги заобикалят. На места - не просто нямаше метър и половина дистанция, а хората от отделните маси бяха буквално на сантиметри разстояние.

Потърсихме контролните органи и докато Агенцията по безопасност на храните и РЗИ си прехвърляха отговорността кой трябва да коментира и провери, хората в центъра се увеличаваха, а дистанцията намаляваше.

Собствениците на заведения от своя страна от по-крайни квартали и малки градове предпочита да не отварят, защото смятат, че в началото ще има отлив от клиенти и те ще работят на загуба.

София

Мама пуши наргиле, докато детето си играе до нея на телефона - съботна картина от столичния булевард "Витоша". Сякаш забравили за коронавируса, десетки излязоха в центъра на София.

Джонатан Саламе: Хората искат да излязат - тези, които не вярват толкова много във вируса и не са толкова притеснени от него - те имат аргумента, че икономиката трябва да се задвижи предполагам и това е неизбежно. Всеки трябва да даде най-доброто от себе си и наистина не му е критично да не излиза.

Човек до човек, маса до маса - без дистанция и нарушител до нарушител - така заведенията посрещаха посетители. И с просто око личеше - разстояние от метър и половина между масите - няма.

Костадин: Мисля, че в това заведение се спазва - затова седнахме тук. Но иначе генерално виждаме, че хората са доста близо един до друг.

Гълъбина: Смятам, че вече трябва да ни пуснат спокойно да живеем. какво да ви кажа - коронавируса си е най-обикновен грип, който винаги минава през страната ни.

Собствениците на заведения са категорични: ограничаването на площта на работа води до загуби.

Атанас Димитров - зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Едно заведение между 50 и 100 места няма как да мине с по-малко от между 5 и 10 човека персонал. Това е около 10 000 лева под формата на труд и социални осигуровки.

И докато заведенията на Витошка могат да изкарат достатъчно оборот, то по-малките - не. Изчислили са колко трябва да печелят на ден, за да може като теглят чертата - да са поне на нула.

Атанас Димитров, зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Оборотът трябва да е приблизително около 700-1000 лева, за да покриеш нещо като заплати.

Пловдив

В центъра на Пловдив днес трудно можеше да се намери място в някое от заведенията.


Лора: Мисля, че хората са взели всички необходими мерки, за да ни предпазят по някакъв начин.

Росица Дишова: Обслужващия персонал са с шлемове, с ръкавици.

От регионалната здравна инспекция дори и през почивния ден проверяваха дали се спазват противоепидемичните мерки.

Красимира Кръмпотич-инспектор в отдел „Държавен здравен контрол „-РЗИ-Пловдив:
В това заведение не се констатираха нарушения, извършва се необходимата дезинфекция на търговската зала, вън на масите и столовете след всеки клиент.

Теодор Атов - управител на заведение: На откритата част на заведението първо проверяваме, зареждаме масите,метър и 50 от маса до маса, сервитьорите почват да бършат абсолютно всички столове.

Маргарита Стойчева - управител на ресторантски комплекс: Всеки един сервитьор е снабден с мъничка разфасофка дезинфектант, който предлага на гостите.

Бургас

В Бургас морската градина и плажът бяха пълни. И тук сред собствениците на заведения имаше стриктни и нарушители.

Иван Аранудов: Само по двама човека да седят, не дават повече от трима.

Юлия Лазарева, собственик на плажно заведение: Работим на самообслужване. Обслужваме на вън клиентите на маси с отстояние на 2-3 метра маса от маса. Също така използваме и картонени и пластмасови чаши.

А най-привилегировани са плажните заведения, тъй като имат по-голямо пространство на пясъка за маси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамилтън: По-добре без публика, отколкото да няма състезания
Хамилтън: По-добре без публика, отколкото да няма състезания
Мария Габриел вярва, че ваксина срещу коронавируса ще има до края на годината
Мария Габриел вярва, че ваксина срещу коронавируса ще има до края на годината