Почивният ден в съчетание със слънчевото време накара десетки да излязат в центъра на София днес.
Заведенията на открито работеха с пълен капацитет, но задължителната дистанцията от метър и половина между масите и клиентите се срещаше рядко.
Правилата важат за едни, но други ги заобикалят. На места - не просто нямаше метър и половина дистанция, а хората от отделните маси бяха буквално на сантиметри разстояние.
Потърсихме контролните органи и докато Агенцията по безопасност на храните и РЗИ си прехвърляха отговорността кой трябва да коментира и провери, хората в центъра се увеличаваха, а дистанцията намаляваше.
Собствениците на заведения от своя страна от по-крайни квартали и малки градове предпочита да не отварят, защото смятат, че в началото ще има отлив от клиенти и те ще работят на загуба.
София
Мама пуши наргиле, докато детето си играе до нея на телефона - съботна картина от столичния булевард "Витоша". Сякаш забравили за коронавируса, десетки излязоха в центъра на София.
Джонатан Саламе: Хората искат да излязат - тези, които не вярват толкова много във вируса и не са толкова притеснени от него - те имат аргумента, че икономиката трябва да се задвижи предполагам и това е неизбежно. Всеки трябва да даде най-доброто от себе си и наистина не му е критично да не излиза.
Човек до човек, маса до маса - без дистанция и нарушител до нарушител - така заведенията посрещаха посетители. И с просто око личеше - разстояние от метър и половина между масите - няма.
Костадин: Мисля, че в това заведение се спазва - затова седнахме тук. Но иначе генерално виждаме, че хората са доста близо един до друг.
Гълъбина: Смятам, че вече трябва да ни пуснат спокойно да живеем. какво да ви кажа - коронавируса си е най-обикновен грип, който винаги минава през страната ни.
Собствениците на заведения са категорични: ограничаването на площта на работа води до загуби.
Атанас Димитров - зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Едно заведение между 50 и 100 места няма как да мине с по-малко от между 5 и 10 човека персонал. Това е около 10 000 лева под формата на труд и социални осигуровки.
И докато заведенията на Витошка могат да изкарат достатъчно оборот, то по-малките - не. Изчислили са колко трябва да печелят на ден, за да може като теглят чертата - да са поне на нула.
Атанас Димитров, зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Оборотът трябва да е приблизително около 700-1000 лева, за да покриеш нещо като заплати.
Пловдив
В центъра на Пловдив днес трудно можеше да се намери място в някое от заведенията.
Лора: Мисля, че хората са взели всички необходими мерки, за да ни предпазят по някакъв начин.
Росица Дишова: Обслужващия персонал са с шлемове, с ръкавици.
От регионалната здравна инспекция дори и през почивния ден проверяваха дали се спазват противоепидемичните мерки.
Красимира Кръмпотич-инспектор в отдел „Държавен здравен контрол „-РЗИ-Пловдив:
В това заведение не се констатираха нарушения, извършва се необходимата дезинфекция на търговската зала, вън на масите и столовете след всеки клиент.
Теодор Атов - управител на заведение: На откритата част на заведението първо проверяваме, зареждаме масите,метър и 50 от маса до маса, сервитьорите почват да бършат абсолютно всички столове.
Маргарита Стойчева - управител на ресторантски комплекс: Всеки един сервитьор е снабден с мъничка разфасофка дезинфектант, който предлага на гостите.
Бургас
В Бургас морската градина и плажът бяха пълни. И тук сред собствениците на заведения имаше стриктни и нарушители.
Иван Аранудов: Само по двама човека да седят, не дават повече от трима.
Юлия Лазарева, собственик на плажно заведение: Работим на самообслужване. Обслужваме на вън клиентите на маси с отстояние на 2-3 метра маса от маса. Също така използваме и картонени и пластмасови чаши.
А най-привилегировани са плажните заведения, тъй като имат по-голямо пространство на пясъка за маси.