НОВИНИ

Технически проблем е основната версия за падналия самолет в Лесново

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:53, 09.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Бизнесменът Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия", катастрофира със самолета си. Пенчев е в "Пирогов" без пряка опасност за живота. Самолетът, пилотиран от него, е катастрофирал при аварийно кацане на летище Лесново. Пенчев е бил сам.

Най-вероятно е технически проблем, но може да се окаже, че причината е комбинация от три фактора. Технически проблем, защото самолетът буквално от 5 метра е паднал на пистата заради рязка загуба на скорост. Имало е в този момент и вятър, който е поднесъл машината и най-вероятно пилотът не е успял да овладее машината.

Ивайло Пенчев излита от летище "Лесново" около 13 часа и 10 минути, набира височина и се отправя към района на Нови хан и магистрала "Тракия", когато докладва, че има проблем с двигателя и веднага получава разрешение за връщане. Приближавайки пистата, докладва, че бързо губи скорост.

Христо Христов, председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. И тук един пилот, който е бил отдолу и го е наблюдавал. Вижда го, че пуска колесника, малко преди оградата на летището и му казва: Натисни носа надолу, за да увеличиш скоростта. Вижда, че отпуска носа надолу, но в следващия момент самолетът се срива, удря се на лявото полукрило и от тук натам вече се провлича по пистата.

В този момент е имало гръбен вятър със скорост 2-3 възела и е възможно по тази причина Пенчев да не е успял да приземи свръхлекия самолет плавно. Техническата причина, обаче, остава основна версия за инцидента.

Христо Христов, председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. Този самолет не е летял повече от три-четири месеца. Пилота също. Значи той е стоял цяла зима. Може да има много причини. Горивна система. В маслена система нещо да е било и т.н.

Разследващите са иззели проби от горивото и маслото, които ще бъдат изследвани. Ще се провери и техническата изправност на всички детайли на машината.

Михаил Каменов, следовател на авиоинциденти: Самолетът е чешко производство, казва се Скайлидер, модела е 600.

БНТ: Вярно ли, че е произведен в Терем? - Има две мнения по въпроса. Едното, което надделява в момента и предстои да се провери си е чешка сглобка, не е от тези, които са сглобени в България.

След катастрофата Ивайло Пенчев се е оплакал от болки в кръста, а служителите на летището са го посъветвали да не излиза от кабината докато пристигне линейка. Бърза помощ е откарала бизнесмена в "Пирогов".

Проф. Асен Балтов, изп. директор на УМБАЛСМ "Пирогов": Задоволително е общото състояние за момента, но както знаете травмата, все пак трябва да имаме към нея респект. За това ще изчакаме да направим всички изследвания, необходими, боди-скенер, скенер на глава, шия, лумбални прешлени.

От изследванията са установени данни за фрактури и Пенчев е оставен за лечение в неврохирургията на "Пирогов".

Пенчев е имал удостоверение за летец любител. Документите също са редовни. Но дали Пенчев е преминал всички видове прегледи и е подновил полетната си подготовка, както и дали самолетът е преминал през всички прегледи ще се разбере на по-късен етап.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев отбеляза Деня на Европа
Румен Радев отбеляза Деня на Европа
В НБА отвориха тренировъчните бази
В НБА отвориха тренировъчните бази