НОВИНИ

Още 10 нови случая на коронавирус у нас, потвърдените са общо 1921

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:25, 09.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:34 мин.
Още

1921 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., днес, 9 май.

През днешния ден са доказани още 10 нови случая - в областите: 5 в Пазарджик, 4 в Кюстендил и 1 във Враца. Лабораториите продължават да работят.

389 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 56 са в интензивни отделения и клиники.

206 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на COVID-19.

По отношение на общата картина: 938 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 983 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48,6 г.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 90. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" е починал 66-годишен мъж. Пациентът е страдал от онкологично заболяване. В УМБАЛ „Александровска" е починал мъж на 80 г., който е бил със сърдечни заболявания.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата и близките на починалите.

Край на ситуацията - така според доц. Ангел Кунчев някои хора са приели първите стъпки за разхлабване на мерките. Това обаче далеч не е така. За предпазване от заразата, по думите му, определящ остава самоконтролът.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Ние предпочитаме да работим със заболеваемостта на седмична основа, но за нашите оперативни цели три дни над 100 души е сигнал, че тенденцията е променена, че нещата отиват на по-зле е сигнал да върнем някои от мерките, дано не се наложи.

Зависи обаче дали нарастването е в цялата страна или в определени огнища. Днес стана ясно и за излекуван от Кърджали, който отново е с положителна проба.

Доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб: Подобни случаи са констатирани в редица други държави, според експерти на СЗО не се касае в такива случаи за ново заразяване, а по-скоро за репозитивиране на коронавирус, който е мигрирал в долните дихателни пътища.

У нас броят на заразените медици достигна 206. 15 от тях са в Спешна помощ в столицата. За да откликнат на всички спешни сигнали, лекарите често работят без почивен ден. В момента затруднения в работата им няма, страхуват единствено да не заразят близките си.

С минута мълчание и вой на сирени лекарите от спешна помощ отдадоха последна почит пред д-р Нели Пандова или както често я наричали "най-хубавата усмивка" сред тях. Тя стана вторият лекар у нас, загубил битката с коронавируса.

Д-р Даниела Николова, ЦСМП-София: Загубихме един лекар, който беше с опит. Лекар, който беше със знания, с умения.

Кристина Манчева, медицинска сестра ЦСМП-София: Беше един човек събрал добрина, човечност, професионализъм. Отиде си най-истинската усмивка на спешна помощ.

Катя Сунгарска - говорител на ЦСМП-София: Изключително сърцат човек. Човек, обичащ работата си, човек милеещ за пациентите си. Tя се раздаваше до последно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пандемията от COVID-19 спря круизните пътувания по Дунав и намали товарните превози по реката
Пандемията от COVID-19 спря круизните пътувания по Дунав и намали товарните превози по реката
Денят на победата в Париж (Снимки)
Денят на победата в Париж (Снимки)