НОВИНИ

Завесата се вдига. Дами и господа, финалът на Евро 2020

завесата вдига дами господа финалът евро 2020
bnt avatar logo
от БНТ
14:36, 11.07.2021
Чете се за: 05:52 мин.
Евро 2020
Слушай новината

Да, рядко се случва „двата най-добри отбора“ да се срещнат на финала на голям футболен турнир, но точно това очакваме тази вечер на „Уембли“. Пътищата им на Евро 2020 не бяха лесни, а перипетиите безброй. Част от феновете се влюбиха в тях заради играта им, други се впечатлиха от индивидуалности, а трети, макар и таящи антипатиите си, все пак признават уменията на играчите или/и на треньорските екипи.

Спорът за европейската корона - Италия срещу Англия. 22.00 часа, „Уембли“. БНТ 1, БНТ 3 и онлайн на bntnews.bg.

Пътят на Англия до финала

Футболистите на Гарет Саутгейт бяха тревожно бавни на старта. Победиха Хърватия с 1:0, задоволиха се с безрезултатно 0:0 срещу Шотландия и направиха минималното за ново 1:0 срещу Чехия, за да завършат на първо място в Група D. Три изиграни мача, само два гола, но и нито един допуснат.

След това дойде страховитият сблъсък с Германия на 1/8-финалите. Срещу Бундестима „трите лъва“ заслужено стигнаха до успех с 2:0, който позволи на цяла Англия да мечтае. Срещу Украйна тимът избухна с 4:0. След това дойде и най-тежкото изпитание за тима – полуфиналът с Дания, спечелен с 2:1 след продължения и дискусионна дузпа, която превърна отново Хари Кейн в герой.

Пътят на Италия до финала

Точно обратното на Англия, „Скуадра адзура“ вдигна завесата на Евро 2020 с мач срещу Турция, спечелен с 3:0. В мач номер 2 Швейцария също вкуси разочарованието да срещне именно Италия (0:3), а за финал в групата тимът записа 1:0 в мач без значение срещу Уелс. „Най-добрият отбор в груповата фаза“ беше титлата, която Италия спечели след първите си три срещи.

Трудностите за „Скуадрата“ дойдоха във фазата на елиминациите, като на осминафиналите те пречупиха Австрия с 2:1 след продължения, след което победиха със същия резултат един от фаворитите за титлата Белгия. Най-тежко за Италия бе на полуфиналите срещу Испания, когато играчите на роберто Манчини спечелиха след изпълнение на дузпи.

Саутгейт срещу Манчини

Пропастта в опита между двамата е много голяма. Гарет Саутгейт има само един клуб преди да започне работа в националните гарнитури на Англия. А преди 12 години той дори изпадна с Мидълзбро. Това е и последната клубна длъжност на специалиста.

На другия полюс е далеч по-опитният в това отношение Роберто Манчини. Италианският специалист изглежда като професор пред ученик, разглеждайки постиженията им. Треньорът насочи Манчестър Сити към титлата във Висшата лига и Купата на Англия, както и спечелването на купата с Галатасарай. Разбира се, треньорът има и три титли в Серия А (Интер) и четири триумфа за Купата на Италия (две с Интер и по една с Фиорентина и Лацио).

И двамата треньори обаче показаха тактическа еволюция с отборите, които водят днес. Англия, например, заложи на по-сигурна защита, допускайки само едно попадение в шестте си мача. Другият обаче използва силна преса и атрактивна игра, за да внесе хаос в съперниковите полузащитни и защитни линии, като по този начин създават сериозни възможности за бързи контраатаки. Тактиките им дори биха звучали като ирония, ако не го бяхме видели с очите си, познавайки добре само историите им.

Факти

Тимът на „трите лъва“ за първи път се класира за финала на Европейски шампионат. Това е и първи финал на голям турнир от 55 години насам, откакто тимът спечели Световното първенство през 1966 г. на родна земя.

„Скуадра адзура“ ще се опита да спечели първа европейска титла от 1968 година, Италия продължава умопомрачителната серия от 33 мача без загуба.

Двата отбора са се срещали 27 пъти – 18 мача са били приятелски. „Скуадра адзура“ има 10 победи, англичаните са триумфирали 8 пъти, а още 9 срещи са завършвали с равенство.

Последният двубой между националните тимове на Италия и Англия е от 27 март 2018 година. Тогава срещата завършва при равен резултат 1:1.

Съдия

За реда на терена ще следи нидерландецът Бьорн Кайперс с асистенти Сандер ван Рокел и Ервин Зайнстра (също нидерландци). Главен рефер на ВАР ще бъде германецът Бастиан Данкерт, а негови помощници – сънародниците му Кристиан Гителман и Марко Фриц, както и нидерландецът Пол ван Бокел.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В село Столетово преминаха към гласуване с хартиени бюлетини
В село Столетово преминаха към гласуване с хартиени бюлетини
Мъж зашлеви шамар на заместник-председател на СИК
Мъж зашлеви шамар на заместник-председател на СИК