НОВИНИ

Завръщане към винила, все повече меломани се изкушават от старите плочи

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Даниела Василева
22:34, 12.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Расте интересът към винила и компактдисковете. Все повече хора в Русе търсят стари плочи заради автентичния звук, който носи атмосферата на времето си. Завръщане има и към музиката, записана на дискове, които днес трудно могат да се намерят и по интернет, даже и от запалените меломани.

За да намерят музиката, която ги вълнува, и то записана на винил, меломаните често преглеждат сайтове и обикалят базари. В Русе обаче има и "Дом на плочата" – не голямо помещение, в което в сандъци за боеприпаси е подредени музика, обхваща стотици години – от класиката, през рока и диското, до най-новите изпълнители. И тук идват да продадат, разменят или даже да подарят плочи много русенци.

„В случая подаряваме грамофон и търсим подарък, който да върви с грамофона“, каза Георги Топчийски.

„Плочи изнамирах в антикварни магазини, където успея и със сигурност стана една традиция вкъщи“, уточни Николета Христова.

Тук има редки плочи, но те са интересни за тези, които харесват определения стил музика или изпълнител, или епоха. Като албума на Бони М от 70-те. Или сборна плоча със западни хитове, издадена в Иран преди 1979 година.

„Елтън Джон, Клив Ричард, Афродайтис Чайлд – първата група на Вангелис. Издадена в Иран преди революцията, когато иранският шах е бил на власт и американците са му били най-големите приятели…. И всичко прозападно като музика 99% е било унищожено“, допълни Делян Димиев – сдружение „Русенски меломани“.

Делян Димиев казва, че се е възобновило търсенето и на компактдискове.

„Аудиодисковете се връщат и то с интерес, догонващ грамофонните плочи. Те са коренно различни. Едното е дигитален формат, много удобен за ползване, а другото е прахосъбирачка, за която постоянно трябва да се грижиш за нея“.

Но пък винилът си остава носителят на музиката за ценители, казва Делян Димиев. И смята, че този тип звучене ще намира все повече почитатели.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елина Свитолина ще играе в четвъртия кръг на турнира по тенис в Рим
Елина Свитолина ще играе в четвъртия кръг на турнира по тенис в Рим
Кой е Андрей Белоусов - новият министър на отбраната на Русия?
Кой е Андрей Белоусов - новият министър на отбраната на Русия?